Navelbreuk volwassenen: symptomen, ontstaan en behandeling

Wat is een navelbreuk?

Een navelbreuk, of hernia umbilicalis, is een uitstulping van het buikvlies doorheen de buikwand. Hierdoor ontstaat er een zwelling ter hoogte van de navel. Soms puilt er ook een stukje darm uit. Een operatie is vaak niet nodig.

Hoe ontstaat een navelbreuk?

Een navelbreuk kan verschillende oorzaken hebben. Het grote verschil zit tussen een aangeboren navelbreuk op kinderleeftijd en een verworven navelbreuk op volwassen leeftijd.

Maak een afspraak

Wil je een navelbreukoperatie laten uitvoeren door een expert? Maak vandaag nog je afspraak met dokter Van Cauwenberge en bespreek de mogelijkheden.

Boek je afspraak

Wat is de oorzaak van een navelbreuk bij volwassenen?

Een breuk bij volwassenen ontstaat omdat er een zwakke plek in de buikwand zit ter hoogte van de navel. Vaak is de navel de dunste laag van de buikwand, waardoor er juist daar een breuk ontstaat. Dit is meestal het gevolg van langdurig verhoogde druk in de buik door overgewicht, zwaar lichamelijk werk of zwangerschap.

Wat kan Dr. Van Cauwenberge doen voor jou?

Dr. Van Cauwenberge kan de diagnose stellen en eventueel een navelbreukherstel uitvoeren. Dr. Van Cauwenberge, gevestigd in Brugge, is algemeen chirurg met jarenlange ervaring. Hij is gespecialiseerd in breukherstel, obesitaschirurgie en post-bariatrische chirurgie.

Hoe herken je een navelbreuk?

Een navelbreuk herken je aan een uitstulping ter hoogte van de navel. Die uitstulping kan blijvend zijn of afwisselend verdwijnen. Bij verhoogde druk in de buikholte zullen de symptomen beter zichtbaar zijn. Dit bijvoorbeeld bij persen, blazen, hoesten, niezen, zwaar tillen. Ook als je gaat staan is de zwelling duidelijker aanwezig. Meestal kan je de zwelling wel terugduwen.Meer informatie over navelbreuken en andere hernia’s vind je hier.

Verdwijnt de breuk vanzelf?

De navelbreuk verdwijnt niet vanzelf bij volwassen, dit in tegenstelling tot een aangeboren navelbreuk bij kinderen.

Hoe onderzoekt de dokter jou?

Een dokter zal je meestal in rechtstaande en liggende houding onderzoeken en vragen om te hoesten.  Soms wordt er een echografie genomen om een kleine breuk goed te kunnen inschatten. Hij zal mee inschatten of een operatie aangewezen is.

Is herstel van de breuk steeds nodig?

Vaak is een chirurgisch herstel van de zwakke plek in de buikwand puur medisch gezien niet nodig, maar af en toe wordt de navelbreuk behandeld omwille van cosmetische redenen.

Indien je een gelijkaardige uitstulping hebt op of rond je buik, laat dit dan nakijken door een arts. Meer info over deze en andere hernia’s vind je hier.

Is een navelbreuk gevaarlijk?

Een navelbreuk heeft maar in heel zeldzame gevallen ernstige gevolgen. Heel zelden zal een navelbreuk een inklemming van de darmen veroorzaken. Hierbij is het gevaar dat er weefsel gaat afsterven. In dit geval is er een dringende operatie nodig van de navelbreuk.

De symptomen hiervan zijn pijn in en rond de navel, soms is er ook een branderig gevoel aanwezig. Als je pijn voelt ter hoogte van je buik of je hernia, laat je dan steeds nakijken door een arts. Pijn rond de navel kan ook een andere oorzaak hebben.

Wat houdt een operatie van een navelbreuk in?

Een navelbreuk ingreep is een kleine operatie onder volledige verdoving met dagopname. Dr. Van Cauwenberge herstelt dan de zwakke plek in de buikwand, vaak met behulp van een netje.

Dr. van Cauwenberge is een specialist in deze operatie. Meer informatie over het verloop van de operatie, complicaties en de kosten vind je op de website of maak een afspraak.

Klaar voor de volgende stap?

Maak een online afspraak bij dokter Van Cauwenberge voor een navelbreukoperatie nabij Brugge.

Gerelateerde artikels

Nog op zoek naar meer informatie over een navelbreuk? Lees dan ook onderstaande artikels.