Alles wat je moet weten over de operatie van een liesbreuk bij vrouwen
Kreeg je te maken met een liesbreuk en ben je op zoek naar een ervaren chirurg die een liesbreukoperatie kan uitvoeren? Zoek niet langer: Dr. Van Cauwenberge heeft meer dan 15 jaar ervaring en is onder meer gespecialiseerd in buikwandchirurgie. Bij hem ben je dus écht in goede handen.
Wat is een liesbreuk?
Een liesbreuk is een medische aandoening waarbij een deel van de darm door een zwakke plek in de buikwand naar buiten duwt. Dit vormt een bult, meestal in het liesgebied, die na een tijdje geleidelijk aan zichtbaar wordt.
Hoewel liesbreuken vaker voorkomen bij mannen, kunnen vrouwen ook door een liesbreuk worden getroffen.
Wat zijn de symptomen van een liesbreuk bij vrouwen?
Een liesbreuk brengt helaas bepaalde ongemakken met zich mee. Dit zijn de typische symptomen:
- pijn
- zichtbare zwelling in het gebied waar de liesbreuk is ontstaan
- druk bij het hoesten, zwaar hefwerk of fysieke inspanningen
Neem contact op
Meer weten over de exacte prijzen van deze ingreep? Neem contact op met dokter Van Cauwenberge voor uitgebreide informatie over de prijzen van deze operatie.
Boek je afspraakIs er een verschil met de symptomen bij mannen?
Hoewel de symptomen vergelijkbaar zijn bij zowel mannen als vrouwen, kunnen vrouwen symptomen als milder ervaren. Dit komt doordat het lieskanaal bij vrouwen kleiner is dan bij mannen.
Hoe kan een liesbreuk ontstaan bij vrouwen?
De precieze oorzaken van een liesbreuk bij vrouwen zijn niet altijd duidelijk. Het kan komen door een combinatie van verzwakt bindweefsel en spanning. Dit kan gebeuren bij zware lichamelijke activiteiten, constipatie, chronisch hoesten of zelfs zwangerschap.
Hoe wordt een liesbreuk vastgesteld?
Een arts kan een liesbreuk diagnosticeren op basis van je symptomen en een lichamelijk onderzoek. Bij twijfel kan een echografie, CT-scan of MRI worden gebruikt om de diagnose te bevestigen.
Is er een verschil tussen liesbreuken bij vrouwen en bij mannen?
De diagnose van een liesbreuk is over het algemeen hetzelfde voor zowel mannen als vrouwen. Omdat vrouwen meestal minder duidelijke symptomen hebben, kan een beeldvormende test vaker nodig zijn om de diagnose te bevestigen.
Wanneer moet een liesbreuk behandeld worden?
Als een liesbreuk pijnlijk is of groeit, kan een operatie nodig zijn. Als de breuk klein en pijnloos is, kan je arts aanbevelen om te wachten om te zien of het erger wordt, maar dit is minder gebruikelijk.
Wat is een beklemde liesbreuk?
De chronische pijn die met een liesbreuk gepaard gaat wordt in het algemeen als mild ervaren. Heb je echter last van acute hevige pijn in de liesstreek, dan is er mogelijk sprake van een beklemde liesbreuk.
Bij een beklemde liesbreuk komen de darmen of het vet dat door de breuk is uitgezet, vast te zitten en wordt de bloedtoevoer afgesneden. Dit is een medische noodsituatie die onmiddellijke behandeling vereist. De symptomen kunnen bestaan uit plotse, ernstige pijn, misselijkheid, braken en het onvermogen om winden te laten of te ontlasten. Als je deze symptomen ervaart, is het belangrijk dat je onmiddellijk medische hulp zoekt.
Neem contact op
Wil je graag meer informatie? Neem dan gerust contact op met dokter Van Cauwenberge zodat hij jou van de nodige informatie kan voorzien.
Boek je afspraakWat zijn de behandelingsmogelijkheden?
Er zijn twee voornaamste technieken om een liesbreuk te behandelen: open chirurgie en laparoscopische chirurgie. Beide hebben hun voor- en nadelen, en de keuze tussen de twee zal afhangen van verschillende factoren, waaronder de grootte en locatie van de breuk, je algemene gezondheid, en de voorkeur van je arts. Zowel bij de klassieke liesbreukoperatie als de kijkoperatie gebruikt men algemene verdoving bij de patiënt.
Laparoscopische liesbreukoperatie, oftewel een kijkoperatie, is een minimaal invasieve procedure die vaak wordt gebruikt om liesbreuken te behandelen. De chirurg maakt een paar kleine gaatjes in je buik en gebruikt speciaal gereedschap en een camera om de operatie uit te voeren. Omdat de incisies kleiner zijn dan bij een open operatie, is de hersteltijd vaak korter en is er minder pijn na de operatie.
Bovendien is er meestal minder risico op complicaties. Je arts kan bepalen of een laparoscopische operatie de juiste keuze voor je is op basis van de grootte en locatie van je breuk, evenals je algemene gezondheid.
De klassieke liesbreukoperatie, ook bekend als een open operatie, wordt uitgevoerd door een grotere incisie in het liesgebied te maken. De chirurg duwt vervolgens het stukje darm dat uitsteekt terug naar zijn plaats en herstelt de verzwakte plek in de buikwand met hechtingen, vaak versterkt met een synthetisch mesh.
Hoewel de herstelperiode van een klassieke open ingreep langer kan zijn dan die van een laparoscopische operatie, is dit type operatie nog steeds een effectieve manier om liesbreuken te behandelen. Het kan de voorkeursmethode zijn als de breuk groot is, of als je eerdere buikoperaties hebt gehad.
Waar kan ik een liesbreuk laten behandelen?
Een liesbreukoperatie laat je best uitvoeren door een ervaren chirurg aangesloten bij één van de Belgische ziekenhuizen. Dr. Van Cauwenberge is verbonden aan het ziekenhuis AZ Sint-Jan Brugge-Oostende AV. Op deze locatie doet hij driemaal per week consultaties en voert hij tweemaal per week behandelingen uit. Daarnaast ben je ook welkom op raadpleging in de privépraktijk van Dr. Van Cauwenberge.
Wat kan ik verwachten na de liesbreukoperatie?
Na de operatie kun je enige pijn en ongemak verwachten die doorgaans met medicatie kunnen worden beheerst. Het is ook normaal om enige zwelling of blauwe plekken rond het operatiegebied te zien. Deze zwelling is volkomen normaal en verdwijnt spontaan na een aantal weken.
Hoe lang duurt het herstel na een liesbreukoperatie bij vrouwen?
De duur van het herstel na een liesbreukoperatie varieert, maar de meeste vrouwen kunnen binnen één tot twee weken terugkeren naar hun normale activiteiten. Zware lichamelijke activiteiten en tillen moeten echter gedurende minstens vier tot zes weken worden vermeden.
Zijn er risico’s verbonden aan een liesbreukoperatie bij vrouwen?
Zoals bij elke operatie zijn er risico’s verbonden aan een liesbreukoperatie. Dit omvat het risico op infectie, bloeding, pijn, en schade aan nabijgelegen structuren.
Dr. Van Cauwenberge is een gespecialiseerd chirurg met meer dan 15 jaar ervaring in buikwandchirurgie. Dankzij zijn kennis en expertise kan hij chirurgische ingrepen hoogkwalitatief uitvoeren, waardoor de kans op complicaties gerelateerd aan de operatie kleiner is.
Kan een liesbreuk terugkomen na de operatie?
Eenmaal de ingreep heeft plaatsgevonden, is de liesbreuk in principe voorgoed weg. Het is echter onmogelijk om op voorhand te voorspellen of er na de behandeling sprake zal zijn van een recidive. Bij een kleine minderheid van de patiënten (zo’n 1 à 3 %) komt de liesbreuk op dezelfde plaats terug na de ingreep. De buikwand wordt namelijk iets zwakker op de plek waar de liesbreuk is ontstaan waardoor er zich opnieuw een liesbreuk kan voordoen. In dit geval is een heroperatie noodzakelijk.
Dr. Van Cauwenberge: meer dan 15 jaar expertise in buikwandchirurgie!
Veilige chirurgische zorg en begeleiding zijn enorm belangrijk: het gaat tenslotte over jouw gezondheid. Bovendien mag het belang van een doordachte nabehandeling door een deskundige niet worden onderschat: postoperatieve nazorg is cruciaal om de kans op mogelijke complicaties te verlagen.
Laat je gezondheidstoestand niet aan toeval over en kies daarom voor een ervaren chirurg voor jouw liesbreukoperatie. Dr. Van Cauwenberge heeft meer dan 15 jaar expertise in buikwandchirurgie en minstens 500 behandelingen achter de rug. Bij Dr. Van Cauwenberge ben je dus zeker in goede handen.
Neem contact op met Dr. Van Cauwenberge
Heb je meer vragen over de operatie? Of wens je graag je liesbreuk te laten behandelen? Laat je behandelen door een ervaren arts: neem vandaag nog contact op met Dr. Van Cauwenberge.
Gerelateerde artikels
Nog op zoek naar meer informatie over een liesbreuk? Lees dan ook onderstaande artikels.