Maagverkleining: alles wat je erover moet weten

Als je lijdt aan obesitas of ernstig overgewicht en je wenst wat begeleiding bij het hele traject om een aantal kilo’s kwijt te spelen, dan kan een maagverkleining dé oplossing zijn voor jou. Bij Dr. Van Cauwenberge kan je terecht voor professioneel advies en kan je rekenen op een veilige maagverkleining. In dit artikel kan je alles lezen over de verschillende soorten maagverkleiningen, de voor- en nadelen, de risico’s en de te verwachten resultaten.

Wat is een maagverkleining?

Een maagverkleining is een operatie waarbij – zoals de naam al doet vermoeden – de maag verkleind wordt. Door je maag te verkleinen, zorg je ervoor dat je sneller een verzadigd gevoel krijgt, waardoor je minder eet. Er zijn verschillende soorten maagverkleiningen, elk met hun eigen voordelen en nadelen. De meest voorkomende zijn een gastric bypass en een sleeve gastrectomie.

Wil je meer weten over wat er tijdens een maagverkleining gebeurt? Lees dan zeker ons artikel ‘maagverkleining operatie’.

Wie is geschikt voor een maagverkleining?

Niet iedereen is geschikt voor een maagverkleining. De beste kandidaten zijn mensen met een Body Mass Index (BMI) van veertig of hoger, of mensen met een BMI van 35 of hoger én een gezondheidsprobleem gerelateerd aan obesitas.

Je kan bij Dr. Van Cauwenberge terecht voor een algemeen lichamelijk onderzoek om na te gaan of je een geschikte kandidaat bent voor een gastric bypass of een sleeve gastrectomie. Belangrijk om te weten is dat een maagverkleining een laatste redmiddel is. Om in aanmerking te komen moet je eerder al een dieet gevolgd hebben, liefst met behulp van een diëtist.

Je behandelend arts zal ook bekijken of je al een eerdere mislukte ingreep van een eerdere maagverkleining hebt gehad en of er een meer succesvolle aanpak is om ervoor te zorgen dat je deze keer wel langdurige resultaten van de ingreep behoudt.

De prijs en terugbetaling van een maagverkleining hangen ook af van bovenstaande criteria. Meer weten over de prijs van een maagverkleining.

Wat moet er gebeuren voor je aan de ingreep mag starten?

Eerst moet er gekeken worden of je geschikt bent om bariatrische chirurgie te ondergaan. Via een gastroscopie zal een dokter bekijken of er een bepaalde bacterie in je maag zit. Zo ja, dan zal die eerst uitgeroeid moeten worden. Vaak zal je voor de ingreep een caloriearm dieet moeten volgen om je lever kleiner te maken. Een diëtist kan je hiermee helpen.

Voor- en nadelen van een maagverkleining

Een maagverkleining kan veel voordelen hebben, zoals:

  • Gewichtsverlies
  • Vermindering van gezondheidsproblemen
  • Verbetering van de kwaliteit van leven 


Hieronder beschrijven we enkele van de belangrijkste voordelen en nadelen van een maagverkleining.

Voordelen die je ondervindt als je je maag verkleint

Gewichtsverlies: maak komaf met ernstig overgewicht

Of je nu kiest voor een gastric bypass of een gastric sleeve, een maagverkleining kan sowieso leiden tot significant gewichtsverlies, wat kan bijdragen aan een verbeterde gezondheidstoestand en het welzijn van patiënten.

Vermindering van gezondheidsproblemen

Obesitas kan leiden tot verschillende ziektes en aandoeningen, zoals diabetes, hart- en vaatziekten, te hoge bloeddruk, gewrichtsklachten en slaapapneu. Een maagverkleining kan deze problemen verminderen of zelfs oplossen.

Verbetering van de levenskwaliteit

Obesitas kan leiden tot beperkingen in je dagelijkse leven. Dat uit zich niet enkel in moeilijkheden met bewegen, maar uit psychologisch onderzoek blijkt ook dat er sprake is van een hogere sociale uitsluiting en een grotere kans op ernstige depressie bij deze patiënten. Een maagverkleining kan deze problemen verminderen en de kwaliteit van leven verbeteren.

Maak een afspraak

Een maagverkleining biedt dus heel wat voordelen. Heb je een maagverkleining nodig en wil je die laten uitvoeren door een expert? Maak dan een online afspraak met Dr. Van Cauwenberge.

Boek je afspraak

Nadelen van de ingreep

Risico's van de operatie

Zoals bij elke operatie is er een risico op complicaties wanneer je kiest voor een gastric bypass of andere ingreep om je overgewicht aan te pakken. Denk hierbij aan infecties, een bloeding of  nabloedingen, aderlijke trombose en overtollige huid. Een maagverkleining blijft altijd een risicovolle operatie, ook vanwege de mogelijke complicaties lang na de ingreep zelf. Het risico op overlijden van patiënten is klein, maar vergroot met ouder worden en een hoger gewicht.

Pijn en ongemak na de operatie

Na een maagverkleining kan je last hebben van pijn, vermoeidheid en ongemak, vooral in de eerste weken na de operatie. Na de ingreep zal je een herstelperiode moeten doorgaan, omdat je lichaam zich moet herstellen na de ingreep.

Veranderde eetgewoonten

Na een maagverkleining moet je je eetgewoonten aanpassen en beperkte hoeveelheden eten. Je maag is namelijk kleiner, waardoor je veel minder kan eten. Hierbij kan de hulp van een diëtist ingeschakeld worden, zo sta je er niet alleen voor.

Risico's van een maagverkleining

Zoals bij elke operatie is er een risico op complicaties bij een maagverkleining. Hieronder beschrijf ik enkele van de meest voorkomende risico’s.

Kans op infecties

Aangezien het onmogelijk is om een ingreep uit te voeren zonder een open wonde te begaan, is een infectie mogelijk. Er is een risico op infecties, wat betekent dat dit niet altijd voorvalt en dat je niet gegarandeerd een infectie zal overhouden na de interventie.


Uiteraard doen wij er alles aan om de kans op infecties zo laag mogelijk te houden. Zo hanteren we de hoogste normen inzake hygiëne en veiligheid. Bovendien volgt dokter Van Cauwenberge je na je operatie goed op, zodat hij eventuele infecties snel kan opmerken.

Kans op bloedingen

Er is ook een risico op bloedingen tijdens of na de ingreep. Tijdens de ingreep kan het voorkomen dat een van de bloedvaten wordt aangetast, wat kan leiden tot een nabloeding. Ook hier is geen garantie op, enkel een verhoogd risico.

Kans op een trombose

Er is een risico op bloedstolsels in de aderen, maar dit zal voor de ene persoon anders zijn dan voor de andere patiënt. Als het voorvalt, gebeurt het vooral in de benen en het onderste lidmaat. Dit kan behandeld worden door het toedienen van bloedverdunners. Afhankelijk van je voorgeschiedenis kan chirurg dr. Van Cauwenberge beslissen om je uit voorzorg al bloedverdunnende medicatie te geven.

Voedingstekorten

Na een maagverkleining is er een risico op voedingstekorten, ondanks inname van supplementen. Je zal levenslang vitamines moeten innemen. Dr. Van Cauwenberge begeleidt je naar de juiste keuzes zodat je veilig kan afvallen na je ingreep.

Laattijdige complicaties

In een later stadium kan er een littekenbreuk of vernauwing van de darmen ontstaan. Dokter Van Cauwenberge volgt zijn patiënten echter goed op, en blijft ook na je operatie bereikbaar mochten dergelijke complicaties zich voordoen.

Hoe zit het met het herstel na een maagverkleining?

De herstelperiode na een maagverkleining is afhankelijk van de soort operatie die je ondergaat en hangt ook af van de algehele gezondheid van de patiënt. Hieronder beschrijven we enkele algemene richtlijnen voor een goed verloop en herstel na een maagverkleining.

Ziekenhuisverblijf na de ingreep

De meeste maagverkleiningen vereisen een opname in het ziekenhuis. Een opname duurt meestal niet langer dan ongeveer een week. Hoe lang de opname exact is, zal je samen met je behandelend arts bespreken. De opnametijd verschilt namelijk per case.


In het ziekenhuis kunnen je arts en ander medisch personeel jouw toestand goed opvolgen. Zo ben je er zeker van dat het volledige traject goed verloopt en dat er bij eventuele complicaties steeds medisch personeel nabij is. Bij dokter Van Cauwenberge zijn onze patiënten onze grootste zorg en zetten wij alles op alles om hun ingreep in goede banen te leiden.

Pijn na de ingreep

Na de operatie kan je pijn ervaren, vooral in de eerste weken. Dat kan bestreden worden met medicatie. Welke medicatie dat is en hoeveel je ervan mag innemen, zal jouw behandelend arts meedelen.

Voeding: dieetadvies na de operatie

Na de operatie zal je een speciaal dieet moeten volgen dat is ontworpen om je te helpen herstellen en je nieuwe, kleinere maag aan te passen aan kleinere hoeveelheden voedsel. Je zal beginnen met enkel heldere vloeistoffen om daarna langzaam over te schakelen naar normale voeding. Belangrijk is dat je voldoende eiwitten eet, maar grote hoeveelheden probeert te vermijden. Anders kan je last krijgen van dumping syndroom.

Vermijd alcoholgebruik

Na de ingreep vermijd je best alcohol. Alcohol wordt sneller opgenomen door je lichaam, waardoor je sneller dronken wordt en ook makkelijker een verslaving kan ontwikkelen. Bovendien is alcohol niet bevorderend voor een goed herstel.

Beperkte lichamelijke activiteit

Je zal waarschijnlijk beperkt zijn in je lichamelijke activiteiten voor enige tijd na de operatie.

Wat de terugkeer naar het werk betreft: de meeste mensen kunnen na ongeveer twee à vier weken terugkeren naar hun werk, afhankelijk van hun baan.

Verwachte resultaten van een maagverkleining

Een maagverkleining kan leiden tot significant gewichtsverlies, wat kan bijdragen aan een verbeterde gezondheid en een beter welzijn. Natuurlijk is het belangrijk om je aan het dieet te houden, anders zie je onvoldoende resultaat van deze ingreep en zal je onvoldoende gewichtsverlies verwezenlijken.

Hoe kies ik de juiste arts voor mijn maagverkleining?

Het kiezen van de juiste arts voor je maagverkleining is belangrijk om ervoor te zorgen dat je een veilige en succesvolle operatie krijgt. Best kies je een arts met veel ervaring in het uitvoeren van maagverkleiningen die ook gecertificeerd is door een gerenommeerde medische organisatie voor bariatrische chirurgie. 

 

Ook een goede follow-up na de operatie is noodzakelijk. Kies dus een arts die een goede follow-up zorg biedt na de operatie, zodat je de best mogelijke resultaten krijgt en het gevoel hebt dat je in goede handen bent.


Dokter Van Cauwenberge heeft al meer dan vijftien jaar ervaring in het uitvoeren van maagverkleiningen en werd opgeleid door wereldexperts op het gebied van maagverkleiningen. Het is zijn passie om mensen te helpen richting een goede gezondheid, waardoor hij sterk inzet op een persoonlijke begeleiding en een goede follow-up.

Maak een afspraak

Wil je er zeker van zijn dat je in goede handen bent voor jouw maagverkleining? Kies dan voor een chirurg met verregaande expertise zoals dokter Van Cauwenberge. Bij ons ben je in goede hand: maak je online afspraak en bespreek jouw opties.

Boek je afspraak

Hoe bereid ik me voor op een maagverkleining?

Hieronder staan enkele dingen beschreven die je moet doen voordat je een maagverkleining ondergaat. Zo krijg je meer inzicht in wat er bij zo’n ingreep komt kijken en welke voorbereidingen je zal moeten treffen. Mocht je ervoor kiezen om een maagverkleining te ondergaan, dan zal je arts de voorbereidingen uiteraard uitvoerig met jou bespreken tijdens een consultatie.

Maak een afspraak met een deskundig arts

Maak een afspraak met een arts of chirurg die gespecialiseerd is in bariatrische chirurgie om een goedkeuring te bespreken en te kijken of een maagverkleining geschikt is voor jou. Let erop dat je kiest voor een arts bij wie je een goed gevoel hebt en die je helemaal vertrouwt, zodat je met een gerust gevoel de operatie kan ondergaan.

Volg een voorbereidend dieet

Voor de operatie zal je een speciaal dieet moeten volgen dat je voorbereid op de operatie en je herstel na de operatie bevordert. Eet gezond, eet langzaam, kauw goed voor het slikken zodat het voedsel en de voedingsstoffen goed opgenomen worden.

Verander je levensstijl

De eerste en belangrijkste stap om gezonder te worden is je leefstijl veranderen, zoals regelmatig bewegen en stoppen met roken. Zo zorg je dat je lichaam gezond is voor je de operatie ondergaat en dat je een basis hebt gelegd om verder te bouwen na de operatie.

Maak een plan voor de zorg na de operatie

Maak een plan voor de zorg na de operatie, zoals het regelen van vervoer naar het ziekenhuis en het regelen van verlof op het werk. Door praktische zaken ontzorg je jezelf, waardoor je meer peace of mind krijgt.


Daarnaast is het belangrijk om te realiseren dat een maagverkleining alleen een hulpmiddel is in de strijd tegen obesitas. Het is ook cruciaal om controle over een gezonde levensstijl te behouden, met een gezonde voeding en regelmatige lichaamsbeweging. Dr. Van Cauwenberge zal je begeleiden in het proces na de operatie en je adviseren over hoe je gezond kan blijven na de operatie. Samen gaan we richting een gezonder leven voor jou.

Maak een afspraak

Heb je een maagverkleining nodig en vind je het belangrijk om een persoonlijke zorg en intense follow-up te krijgen? Dan kan dokter Van Cauwenberge je daarbij helpen. Maak een online afspraak zodat we samen aan een gezonder leven voor jou kunnen werken.

Boek je afspraak

Bij Dr. Van Cauwenberge kan je rekenen op professionaliteit

In samenwerking met Dr. Van Cauwenberge kan je ervoor zorgen dat een maagverkleining veilig, effectief en succesvol is. Dankzij deze operatie kan je een gezonder, fitter en gelukkiger leven leiden. We hopen dat deze tekst je heeft geholpen om meer te weten te komen over maagverkleining en of dit iets voor jou is. Aarzel niet om contact op te nemen met ons voor meer informatie of om een afspraak te maken voor een consult.

Gerelateerde artikels

Nog op zoek naar meer informatie over een maagverkleining? Lees dan ook onderstaande artikels.