Acht vragen over de buikwandcorrectie beantwoord

Vaak merk ik dat mijn patiënten heel wat vragen hebben over de buikwandcorrectie. Daarom heb ik de meestgestelde vragen over deze operatie gebundeld en beantwoord, zodat je voorzien kan worden van de juiste informatie, zonder dat daarvoor per se een persoonlijk gesprek nodig is.

Dokter Van Cauwenberge: expert inzake buikwandcorrecties

Ik ben dokter Van Cauwenberge, expert in buikwandcorrecties. Graag help ik mensen online correcte informatie vinden over verschillende ingrepen, zodat ze de juiste hulp kunnen zoeken of krijgen. In dit artikel zet ik mijn expertise in om de meestgestelde vragen over buikwandcorrecties te beantwoorden.

1. Wat is een buikwandcorrectie?

Een buikwandcorrectie, ook bekend als een ‘abdominoplastie’ of ‘tummy tuck’, is een chirurgische ingreep om het uiterlijk en de vorm van de buik te verbeteren. Deze procedure wordt vaak toegepast bij mensen met overtollige huid en vet in de buikstreek, alsook om de buikspieren te verstrakken en de onderliggende spierlaag zichtbaar te maken.

Moet een buikwandcorrectie per se uitgevoerd worden door een plastisch chirurg?

Vaak krijg ik de vraag of een buikwandcorrectie altijd door een plastisch chirurg uitgevoerd wordt. Dat is zeker niet het geval. Vooral belangrijk bij deze ingreep is dat je die laat uitvoeren door een specialist inzake buikwandcorrecties, iemand met jaren ervaring die je operatie vakkundig uitvoert.

Met meer dan tien jaar ervaring binnen dit veld heb ik mezelf ontwikkeld tot een autoriteit op dit gebied. Vaak woon ik ook internationale congressen bij als spreker om mijn kennis te delen met collega’s binnen de plastische heelkunde. Ondanks mijn verregaande expertise en ambitie leg ik nog steeds de nadruk om een persoonlijke zorg en een intense follow-up.

Wil je graag meer weten over de verschillende variaties van deze ingreep? Lees dan zeker het artikel over de buikwandoperatie.

2. Wanneer kies je voor een buikwandcorrectie?

Vaak wordt voor een correctie van de buikwand gekozen om losse huid en overtollig vet in de buikstreek te verwijderen als lichaamsbeweging of diëten weinig tot geen effect hebben. De ingreep wordt zowel bij mannen als vrouwen uitgevoerd.

Huidverslapping door ouderdom

Zo kan je bijvoorbeeld kiezen voor een buikwandcorrectie wanneer je huid begint uit te rekken als deel van het ouderdomsproces. Veroudering brengt heel wat kwaaltjes met zich mee, waarvan huidoverschot er één is.

Huidverslapping na zwangerschap

Ook na een zwangerschap kan de huid blijvend uitgezet zijn, waardoor heel wat mensen na een bevalling vragen om een tummy tuck. Daarbij wordt de huid strak getrokken, waardoor de buik er esthetisch opnieuw uitziet als voor de zwangerschap. Ook eventuele striemen ter hoogte van de onderbuik kunnen tijdens de ingreep worden weggewerkt.

Andere zaken waardoor de huid ernstig kan verslappen 

Ook na een gastric bypass is het mogelijk dat de huid zich uitzet. Als je zwaar gedieet hebt of net gestopt bent met de inname van corticosteroïden medicatie (cortisone) gebeurt het vaak dat de huid niet terugkeert naar zijn oorspronkelijke, strakke staat.

Hoewel de buikwandcorrectie gezien wordt als plastische chirurgie (met het oog op het behalen van esthetische resultaten), wil dit niet zeggen dat de operatie daarom ‘onnodig’ is. Als een hangbuik ontstaat doordat je huidoverschot hebt, kan dit een enorme impact hebben op je mentale gezondheid.

Maak een afspraak

Heb je huidoverschot na extreme vermagering, na je zwangerschap of door andere factoren? Maak een online afspraak met Dr. Van Cauwenberge en bespreek jouw opties voor een buikwandcorrectie.

Boek je afspraak

3. In welke omstandigheden wordt een buikwandcorrectie niet uitgevoerd?

Een buikwandcorrectie kan echter niet in elk geval worden uitgevoerd. Als je lijdt aan obesitas en geen stabiel lichaamsgewicht hebt, of wanneer je nog een zwangerschap plant, zal het resultaat in de toekomst niet zijn zoals gewenst. Om die reden wordt de huid van de buik in dergelijke gevallen niet verstrakt.

Soms kan de ingreep niet doorgaan omwille van een slechte gezondheidstoestand. Aangezien de gezondheid van de patiënt altijd primeert, opereren we niet wanneer je gezondheid dat niet toelaat.

Ook mensen met onrealistische verwachtingen kunnen niet geopereerd worden. Het gewenste resultaat zal in dergelijk geval namelijk nooit aansluiten bij het resultaat dat de chirurg je kan garanderen.

Tijdens een eerste gesprek met je behandelend arts zal je bespreken of een operatie van overtollige huid bij de buik voor jou een gepaste ingreep is. Wil jij een correctie van je buikwand?

Maak een online afspraak met dr. Van Cauwenberge en bespreek de mogelijkheden.

4. Hoe verloopt een buikwandcorrectie?

Voor de operatie

Voor de operatie vindt er een consultatie plaats. Tijdens deze consultatie bespreek ik de mogelijke risico’s van een correctie van de buikwand. Neem hiervoor dus zeker je medicatielijstje mee. Ook jouw wensen en verwachtingen worden uitvoerig besproken tijdens dit gesprek.

De verwachte buikwandcorrectie prijs en de buikwandcorrectie terugbetaling zullen ook besproken worden. Ook specifieke richtlijnen die je moet opvolgen zullen besproken worden. Zo mag je gedurende zes weken voor de operatie niet roken en een week voor de operatie geen alcohol consumeren. Ook de inname van bloedverdunners zal je enkele dagen voor de operatie moeten stoppen.

Verloop van de ingreep zelf

Een buikwandcorrectie wordt onder algemene verdoving uitgevoerd. Tijdens de ingreep maakt de chirurg een horizontale incisie in de onderbuik, net boven de schaamstreek. Zo zit het litteken later onder de bikinilijn, waardoor het makkelijk te verbergen is. Tijdens de operatie wordt de huid gescheiden van de buikspieren. Vaak zijn de buikspieren uitgerekt door het overmatige onderhuidse vetweefsel. De buikspieren worden tijdens de ingreep aangespannen en verstevigd met hechtingen, zodat je na de operatie mooie rechte buikspieren hebt.

 

Vaak wordt ook de navel uitgesneden, zodat deze op de juiste plaats terug gehecht kan worden. Overtollige huid en vet rond de navel en in de buikwand worden vervolgens verwijderd, en de resterende huid wordt naar beneden getrokken en gehecht om een gladdere, stevigere buik te creëren.

 

Moeten de hechtingen verwijderd worden na de ingreep? Nee, de draadjes lossen vanzelf op, waardoor de hechtingen nadien niet verwijderd moeten worden. Op het einde van de operatie worden drains (dunne slangetjes die dienen als afvoerbuisjes) geplaatst beiderzijds om vochtophoping te voorkomen. Het is uiteraard de bedoeling dat de drains verwijderd worden voor je naar huis gaat.

5. Wat zijn de risico’s en complicaties van een buikwandcorrectie?

Zoals met elke chirurgische procedure zijn er ook risico’s verbonden aan een buikwandcorrectie. Door de hoogste normen inzake hygiëne en veiligheid te hanteren doen we er bij dr. Van Cauwenberge alles aan om risico’s te beperken.

Enkele risico’s van een buikwandcorrectie zijn:

  • Bloedingen
  • Infectie
  • Tromboses (bloedklonters in de vaten)
  • Vorming van overmatig littekenweefsel
  • Zenuwschade met gevoelloosheid of tintelingen in het buikgebied als gevolg


Bovendien kan je levensstijl ook een invloed hebben op de resultaten van de operatie. Zo geeft roken een groter risico op
slechte wondheling of zelfs necrose (dood weefsel). Een absolute rookstop voor en vlak na de ingreep zijn sterk aangeraden.

6. Hoe lang duurt een buikwandcorrectie?

Een abdominoplastie duurt gemiddeld twee uur. Nadien kan je rustig wakker worden van de verdoving in de ontwaakzaal. Vervolgens blijf je nog één à twee dagen in het ziekenhuis. Werd enkel de voorzijde geopereerd, dan zal je slechts één nacht in het ziekenhuis moeten doorbrengen. Werden zowel de voor- als achterzijde behandeld? Dan zal je twee nachten in het ziekenhuis moeten doorbrengen.

7. Welke littekens heb ik na een buikwandoperatie?

Na de operatie heb je meestal twee littekens. Een rond rond de navel en een ter hoogte van de schaamstreek, onder de bikinilijn. Indien er extra vet verwijderd wordt door liposuctie, is een zeer klein litteken bij de heupen ook mogelijk. 

Vlak na de operatie lijkt de incisie nog zeer rood. Dit verbetert met tijd. Belangrijk is om de littekens na heling goed te hydrateren en uit de zon te houden voor een optimale genezing. Indien je hier bezorgdheden over hebt, kan je bij dr Van Cauwenberge op de controleraadpleging zeker terecht met vragen over littekenverzorging.

8. Waar moet ik op letten na mijn buikwandcorrectie?

Vermijd zware activiteiten

Na een buikwandcorrectie moeten patiënten het enkele weken rustig aan doen om een goede genezing mogelijk te maken. Het is belangrijk om zware activiteiten en zwaar tillen te vermijden gedurende ten minste vier tot zes weken na de ingreep. Werkonbekwaamheid wordt voorgeschreven, naargelang de aard van je beroep.

Vermijd roken

Je mag niet roken tot de wonde goed genezen is. Zoals eerder vermeld kan roken namelijk de wondgenezing vertragen en kan het leiden tot necrose (dood weefsel). Daarom is het erg belangrijk dat je niet rookt voor en na de ingreep.

Wondverzorging

Het is ook belangrijk om de incisieplaats schoon en droog te houden en te letten op tekenen van infectie zoals roodheid, zwelling of drainage. Indien je infectietekens denkt te zien, neem dan contact op met dokter Van Cauwenberge.

Het is ook belangrijk om te weten dat de uiteindelijke resultaten van een buikwandcorrectie pas na een jaar zichtbaar zullen zijn, omdat het enige tijd kan duren voordat de zwelling is afgenomen en de incisie is genezen.

De uiteindelijke resultaten zullen uitermate mooi zijn, maar het is belangrijk om een gezond dieet te volgen en regelmatig te bewegen om ervoor te zorgen dat de resultaten behouden blijven.

U dient tevens gepaste compressiekleding te dragen na de ingreep.

Heb je nog andere vragen over de buikwandcorrectie?

Aarzel dan niet om me te contacteren. Wil je graag de mogelijkheden voor een buikwandcorrectie bespreken? Maak dan een online afspraak in mijn privépraktijk of in het AZ Sint-Jan ziekenhuis in Brugge.

Gerelateerde artikels

Nog op zoek naar meer informatie over buikwandcorrecties? Lees dan ook onderstaande artikels.