Een laparoscopische cholecystectomie is een operatie waarbij de galblaas wordt verwijderd met behulp van een kijkbuis en speciale instrumenten. De galblaas is een klein orgaan dat onder de lever ligt en gal opslaat, een vloeistof die helpt bij de vertering van vetten. Soms kunnen er galstenen ontstaan in de galblaas, die pijn, ontsteking of infectie kunnen veroorzaken. In dit artikel leggen we uit wat een laparoscopische cholecystectomie inhoudt, hoe u zich kunt voorbereiden op de ingreep en wat u kunt verwachten na de operatie. 

Wat is een laparoscopische cholecystectomie?

Een laparoscopische cholecystectomie is een minimaal invasieve operatie, wat betekent dat er geen grote snee in de buik wordt gemaakt, maar slechts enkele kleine sneetjes. Via deze sneetjes brengt de chirurg een laparoscoop in, een dunne buis met een camera en een lichtbron aan het uiteinde. Met behulp van de laparoscoop kan de chirurg de galblaas en de omliggende organen op een beeldscherm zien. De chirurg gebruikt ook speciale instrumenten om de galblaas los te maken van de lever en de galwegen en deze via een van de sneetjes te verwijderen. De sneetjes worden daarna gehecht of geplakt.

Een laparoscopische cholecystectomie heeft verschillende voordelen ten opzichte van een conventionele (klassieke) cholecystectomie, waarbij de galblaas wordt verwijderd via een grote snede in de buik. Een laparoscopische cholecystectomie veroorzaakt meestal minder pijn, minder bloedverlies, minder littekens, minder risico op infectie en een korter verblijf in het ziekenhuis. Bovendien kunt u na een laparoscopische cholecystectomie sneller herstellen en uw normale activiteiten hervatten.

Hoe bereidt u zich voor op een laparoscopische cholecystectomie?

Voordat u een laparoscopische cholecystectomie ondergaat, zal uw arts u informeren over de procedure, de mogelijke risico’s en complicaties, en uw vragen beantwoorden. Uw arts zal ook uw medische voorgeschiedenis nagaan en u lichamelijk onderzoeken. U zult mogelijk bloed- en urineonderzoek moeten laten doen om uw gezondheidstoestand te beoordelen. U zult ook een echografie of andere beeldvormende onderzoeken moeten ondergaan om uw galblaas en galwegen te bekijken.

Uw arts zal u ook instructies geven over hoe u zich moet voorbereiden op de operatie. U zult waarschijnlijk moeten stoppen met het innemen van bepaalde medicijnen, zoals bloedverdunners of ontstekingsremmers, die het risico op bloedingen kunnen verhogen. U zult ook moeten vasten (niets eten of drinken) vanaf middernacht voor de operatie. U mag wel uw mond spoelen of medicijnen innemen met een slokje water.

U zult ook moeten regelen dat iemand u naar het ziekenhuis brengt en weer ophaalt na de operatie. U mag namelijk niet zelf autorijden na de operatie. U zult ook iemand nodig hebben die u thuis kan helpen gedurende de eerste dagen na de operatie.

Wat gebeurt er tijdens een laparoscopische cholecystectomie?

Een laparoscopische cholecystectomie wordt uitgevoerd onder algehele narcose, wat betekent dat u tijdens de operatie volledig in slaap bent en niets voelt. De anesthesist zal u voor de operatie een infuus geven om u medicijnen toe te dienen die u in slaap brengen en pijnstillers die na de operatie werken.

De chirurg zal vier kleine sneetjes maken in uw buik: één bij uw navel, één onder uw borstbeen en twee aan uw rechterzijde. Via het sneetje bij uw navel zal de chirurg de laparoscoop inbrengen. Via de andere sneetjes zal de chirurg de instrumenten inbrengen om de galblaas te verwijderen. De chirurg zal ook uw buik opblazen met koolzuurgas om meer ruimte en zicht te creëren.

De chirurg zal de galblaas losmaken van de lever en de galwegen en deze via het sneetje bij uw navel naar buiten halen. Soms zal de chirurg ook een röntgenfoto maken van uw galwegen om te controleren of er geen galstenen in zitten. Als dat wel het geval is, zal de chirurg deze proberen te verwijderen met een speciaal instrument of met een endoscopie (een flexibele slang met een camera en een lichtbron die via uw mond, slokdarm en maag naar uw twaalfvingerige darm wordt gebracht).

Als de galblaas is verwijderd, zal de chirurg het koolzuurgas uit uw buik laten lopen en de sneetjes hechten of plakken. De operatie duurt meestal één tot anderhalf uur.

Wat kunt u verwachten na een laparoscopische cholecystectomie

Na de operatie wordt u naar de uitslaapkamer gebracht, waar u wordt bewaakt totdat u wakker wordt. U zult mogelijk een zuurstofmasker op hebben om u te helpen ademen. U zult ook een infuus hebben om u vocht en medicijnen toe te dienen. U zult waarschijnlijk pijn hebben in uw buik, schouder of rug door het koolzuurgas dat tijdens de operatie is gebruikt. U kunt hiervoor pijnstillers krijgen.

Als u goed wakker bent en geen complicaties heeft, kunt u meestal dezelfde dag of de dag na de operatie naar huis gaan. U zult wel iemand nodig hebben die u naar huis brengt en die bij u blijft gedurende de eerste nacht na de operatie.

  • U zult thuis nog enkele dagen pijn hebben in uw buik, schouder of rug. U kunt hiervoor paracetamol of ibuprofen innemen, tenzij uw arts anders adviseert. U zult ook misselijkheid, braken, diarree of winderigheid kunnen hebben. Dit zijn normale bijwerkingen die meestal binnen een week verdwijnen.

  • De wondjes wondjes worden genaaid en bedekt met huidlijm als verband. Hiermee kan u douchen. De lijm komt vanzelf los na tweetal weken.

  • U zult ook beperkt zijn in uw activiteiten gedurende de eerste dagen na de operatie. U mag niet tillen, duwen of trekken aan zware voorwerpen. U mag ook niet sporten, fietsen of autorijden totdat uw arts zegt dat het mag. U kunt wel lichte huishoudelijke taken doen en korte wandelingen maken om uw bloedsomloop te stimuleren.

  • U kunt meestal binnen een week na de operatie weer aan het werk gaan, afhankelijk van het soort werk dat u doet. U zult echter nog enkele weken moeten oppassen met zware lichamelijke inspanning.

  • U zult ook uw voeding moeten aanpassen na de operatie. U zult waarschijnlijk minder vet kunnen verteren dan voorheen, omdat uw galblaas er niet meer is om gal op te slaan en af te geven. U kunt daarom beter kleine, lichte en vetarme maaltijden eten, verspreid over de dag. Vermijd ook gekruid, gefrituurd of vet voedsel, alcohol, koffie, chocolade en zuivelproducten. Deze kunnen diarree, krampen of winderigheid veroorzaken.

Heb je nog andere vragen over het verwijderen van de galblaas?

Aarzel dan niet om me te contacteren

Maak een online afspraak in mijn privépraktijk of in het AZ Sint-Jan ziekenhuis in Brugge.