Een littekenbreuk is een uitstulping van het buikvlies door een zwakke plek of opening in de buikwand. Dit bevindt zich op een litteken van een eerdere buikoperatie. Littekenbreuken komen het meest voor na een keizersnede, een appendectomie of een herniaoperatie.

Wat is een littekenbreuk?

Een littekenbreuk is een uitstulping van het buikvlies door een zwakke plek of opening in de buikwand. Het buikvlies is het vlies dat de buikorganen bedekt. Bij een littekenbreuk is het buikvlies door het litteken heen gedrukt.

Symptomen van een littekenbreuk

De meeste littekenbreuken geven geen klachten. Als er wel klachten zijn, dan zijn dit meestal:

  • Pijn, een zeurend gevoel of een drukgevoel op de plaats van de breuk

  • Een zwelling op de plaats van de breuk

  • Een ontsierend litteken

In zeldzame gevallen kan er darm of vet in de breuk vast komen te zitten. Dit kan leiden tot hevige pijn, misselijkheid en braken.

Oorzaken van een littekenbreuk

Een littekenbreuk ontstaat meestal door een zwakke plek of opening in de buikwand. Deze zwakke plek kan ontstaan door een eerdere buikoperatie, maar ook door overgewicht, roken of een chronische hoest.

Behandeling van een littekenbreuk

De behandeling van een littekenbreuk is operatief. De breuk zal immers nooit spontaan verdwijnen en wordt meestal groter in volume. Bovendien kunnen er uiteraard ook klachten zijn van de breuk zoals pijn. Tevens is er gevaar voor ‘inklemming’ van de breukinhoud; hierbij kan inhoud uit de buik (vb. vet of darm) afgekneld geraken in de breuk waardoor er geen bloed meer toekomt in vb. de darm. In dat geval is een spoedoperatie noodzakelijk. Om deze redenen raadt Dr. Van Cauwenberge een operatief herstel aan van een littekenbreuk om dergelijke problematiek te voorkomen.

Er kan afhankelijk van de grootte van de breuk een herstel gebeuren met een kijkoperatie of een open operatie (met insnede). Hierbij wordt bijna altijd een mesh of ‘netje’ geplaatst. Dr. Van Cauwenberge zal met u de verschillende opties bekijken.

Heb je nog vragen over littekenbreuk of de behandeling er van?

Aarzel dan niet om me te contacteren

Maak een online afspraak in mijn privépraktijk of in het AZ Sint-Jan ziekenhuis in Brugge.