Liesbreuk bij man: operatie door Dr. Van Cauwenberge

Kreeg je te maken met een liesbreuk? Dan is dit laten behandelen de juiste keuze. De liesbreukoperatie is de optimale manier om van de klachten af te raken.

Hierbij is de keuze van de behandelend chirurg natuurlijk cruciaal: je gezondheid is te belangrijk om het aan het toeval over te laten. Dr. Van Cauwenberge is een gerenommeerde chirurg met meer dan 15 jaar ervaring. Eén van zijn specialisaties is buikwandchirurgie: hij heeft dan ook talrijke liesbreuken mogen behandelen. Bij hem ben je dus écht in goede handen!

Wens je zo snel mogelijk je liesbreuk te laten behandelen? Wacht niet langer: neem vandaag nog contact op met Dr. Van Cauwenberge.

Wat is een liesbreuk?

Een liesbreuk is eigenlijk een uitpuiling die je in de lies ziet. Het gaat om een aandoening waarbij een stukje darm of buikvlies door een opening in de buikwand uitpuilt in de liesstreek. Als de breuk zich hoog in de dij bevindt, net onder de lies, wordt ook wel van een dijbreuk gesproken.

Een liesbreuk is een veel voorkomend probleem: vooral mannen worden vaak door een liesbreuk getroffen.

Symptomen van een liesbreuk bij mannen

De voornaamste symptomen van een liesbreuk bij mannen zijn zwelling en chronische pijn.

Zwelling

Zwelling is het belangrijkste visuele symptoom van een liesbreuk: zo is er vaak een duidelijke uitstulping of bult ter hoogte van de liesstreek zichtbaar. De zwelling kan variëren in grootte en bevindt zich meestal in de liesstreek, maar kan ook tot de balzak doorlopen. Vaak vertellen patiënten met een liesbreuk dat ze het gevoel hebben dat er iets “in de weg” zit in de lies.

De zwelling wordt beter zichtbaar wanneer je hoest, zware lasten tilt of moet persen. Bij mensen met een hoger vetgehalte kan de liesbreuk iets minder zichtbaar zijn.  

Pijn in de liesstreek

Een ander belangrijk symptoom van een liesbreuk is pijn op de plek waar de liesbreuk is ontstaan. De pijn die met de liesbreuk gepaard gaat, is meestal mild en kan ook als een gevoel van druk of ongemak in de liesstreek worden ervaren. Het ongemakkelijke gevoel wordt feller indien je je fysiek gaat inspannen of zware lasten gaat tillen. Ook bij hoesten – vanwege de verhoogde druk in de buik – kan de pijn versterken.

Plots last van hevige pijn in de liesstreek? Neem contact op met een arts!

Is milde chronische liespijn het enige symptoom dat je ervaart, dan is de liesbreuk niet gevaarlijk en is een chirurgische ingreep niet dringend, maar wel aanbevolen. Als je daarentegen plots hevige pijn voelt, dan kan er sprake zijn van een beklemde liesbreuk. Bij een beklemde liesbreuk worden de bloedvaten van de darmen of de darm zelf soms afgesloten. Er zit dan een stukje darm vast in de opening dat niet meer teruggeduwd kan worden. Hierbij is een dringende behandeling van de liesbreuk nodig om ernstige complicaties te voorkomen.

Heb je veel last van een plotse hevige pijn in de liesstreek? Neem dan dringend contact op met je huisarts of dr. Van Cauwenberge!

Een liesbreuk ontstaat meestal geleidelijk

Een liesbreuk blijft meestal gedurende een bepaalde periode onopgemerkt. De breuk wordt vaak voor het eerst opgemerkt wanneer je je fysiek gaat inspannen: op dat moment worden de zwelling en het ongemakkelijke gevoel in de liesstreek feller. De zwelling wordt geleidelijk aan groter en beter zichtbaar, waarbij het pijnlijke gevoel ook steeds merkbaarder wordt. 

Bij mannen kan een liesbreuk tot aan de balzak komen. In dat geval kan men ook in deze regio een onaangenaam gevoel ervaren. 

Maak een afspraak

Heb je veel last van een plotse hevige pijn in de liesstreek? Maak een online afspraak met Dr. Van Cauwenberge om mogelijke complicaties te voorkomen.

Boek je afspraak

Hoe kan een liesbreuk behandeld worden?

Een liesbreuk is een veelvoorkomend probleem dat vooral mannen treft. Hoewel een liesbreuk in sommige gevallen pijnloos verloopt, kan het ook wel aanleiding geven tot chronische pijnklachten of ernstige complicaties. 

De ongemakken die een liesbreuk met zich meebrengt ben je liever kwijt dan rijk. Gelukkig kan een liesbreuk behandeld worden: na een goed uitgevoerde operatie ben je in principe van de liesbreuk af. 

Er bestaan twee technieken om liesbreuken aan te pakken: met open chirurgie of een kijkoperatie (laparoscopisch). Een kijkoperatie is een niet-invasieve ingreep, wat betekent dat er niet gesneden wordt: de instrumenten worden via kleine gaatjes ingebracht om van binnenuit de inbreuk te herstellen. Bij een klassieke operatie wordt de liesbreuk in de buikwand hersteld via een snee. Tijdens de raadpleging zal Dr. Van Cauwenberge nagaan welk herstel voor jou het meest geschikt lijkt en zal samen met jou de voor- en nadelen van iedere techniek overlopen.

Hoe behandelt Dr. Van Cauwenberge een liesbreuk?

De operatie van een liesbreuk gebeurt meestal via een dagopname. Dit gebeurt onder algemene verdoving: je voelt dus helemaal niets tijdens de ingreep. 

Dr. Van Cauwenberge is onder meer gespecialiseerd in buikwandchirurgie en heeft al ettelijke liesbreukoperaties uitgevoerd. Dr. Van Cauwenberge werkt steeds op een wetenschappelijk onderbouwde manier: zelf is hij lid van BSAWS (Belgian Section of Abdominal Wall Surgery) en van EHS (European Hernia Society).

Hoe verloopt de ingreep?

Tijdens de operatie zal dr. Van Cauwenberge de uitstulping van het buikvlies – ook wel de breukzak genoemd – verwijderen. Daarna duwt hij het stuk darm dat in de liesbreuk kan zitten, terug in de buikholte. 

Bij volwassenen zal dr. Van Cauwenberge tijdens de operatie van de breuk een netje inbrengen om de zwakke plek in de buikwand te versterken. 

Twee weken na de liesbreukoperatie  wordt er een controle uitgevoerd bij Dr. Van Cauwenberge. Zo kan je gecontroleerd herstellen en worden ernstige complicaties voorkomen door tijdige nabehandeling. 

Kunnen ernstige complicaties zich voordoen?

Een liesbreukoperatie is niet gevaarlijker dan een gemiddelde chirurgische ingreep. Natuurlijk kan er, net zoals dit bij iedere behandeling het geval is, sprake zijn van medische complicaties. De meest frequente verwikkelingen zijn zwelling en blauwe plekken door bloeduitstorting. Deze klachten verdwijnen in de loop van herstel vanzelf.

Heb ik na de operatie pijnstillers nodig?

In de eerste uren na de operatie krijg je uiteraard pijnstillers om de ongemakken die met een chirurgische ingreep gepaard gaan, te verzachten.

Hoe lang duurt de herstelperiode na de liesbreukoperatie?

Een liesbreukoperatie heeft, net zoals iedere chirurgische ingreep, een zekere impact op je fysieke toestand. De rustperiode na de behandeling duurt ongeveer een tot twee weken. De meeste patiënten zijn na tien dagen al voldoende hersteld om hun dagelijkse bezigheden te hervatten. Hoe snel je na de behandeling weer helemaal fit bent, is echter een zeer individuele kwestie. De duur van herstelperiode is afhankelijk van de algemene gezondheidstoestand, type operatie, leeftijd van de patiënt enzovoort.

Daarnaast is goede nazorg zeer belangrijk om de complicaties te voorkomen en de herstelperiode niet langer te doen duren. Onder meer moet men alle richtlijnen van Dr. Van Cauwenberge volgen om de kans op verwikkelingen te minimaliseren.

Kan een liesbreuk terugkomen na de operatie?

Eenmaal de ingreep heeft plaatsgevonden, is de liesbreuk in principe voorgoed weg. Het is echter onmogelijk om op voorhand te voorspellen of er na de behandeling sprake zal zijn van een recidive. Bij een kleine minderheid van de patiënten (zo’n 1 à 3 %) komt de liesbreuk op dezelfde plaats terug na de ingreep. De buikwand wordt namelijk iets zwakker op de plek waar de liesbreuk is ontstaan waardoor er opnieuw een liesbreuk zich kan voordoen. In dit geval is een heroperatie noodzakelijk. 

Wie met een liesbreuk te maken heeft gehad, heeft jammer genoeg een verhoogde kans om ook een liesbreuk aan de andere kant van de buikwand te ontwikkelen. Bij zo’n 10% van de patiënten ontwikkelt zich een nieuwe liesbreuk tien jaar na de eerste liesbreukoperatie. Ook dit kan je helaas niet voorkomen. Wat je wel kan doen om de kans op recidiverende liesbreuken en mogelijke complicaties te beperken, is het goed opvolgen van de aanbevelingen van de behandelende chirurg.

Dr. Van Cauwenberge: meer dan 15 jaar expertise in buikwandchirurgie!

Veilige chirurgische zorg en begeleiding zijn enorm belangrijk: het gaat tenslotte over jouw gezondheid. Bovendien mag het belang van een doordachte nabehandeling door een deskundige niet worden onderschat: postoperatieve nazorg is cruciaal om de kans op mogelijke complicaties te verlagen. 


Laat je gezondheidstoestand niet aan toeval over en kies daarom voor een ervaren chirurg voor jouw liesbreukoperatie. Dr. Van Cauwenberge heeft meer dan 15 jaar expertise in buikwandchirurgie en minstens 500 behandelingen achter de rug. Bij Dr. Van Cauwenberge ben je dus zeker in goede handen.

Neem contact op met Dr. Van Cauwenberge

Heb je meer vragen over de operatie? Of wens je graag je liesbreuk te laten behandelen? Laat je behandelen door een ervaren arts: neem vandaag nog contact op met Dr. Van Cauwenberge.

Heb je nog andere vragen?

Aarzel dan niet om me te contacteren. Wil je graag de mogelijkheden bespreken? Maak dan een online afspraak in mijn privépraktijk of in het AZ Sint-Jan ziekenhuis in Brugge.

Gerelateerde artikels

Nog op zoek naar meer informatie over een liesbreuk? Lees dan ook onderstaande artikels.