Gastric bypass terugbetaling

Wat is een gastric bypass?

Een gastric bypass is een operatie waarbij de maag verkleind wordt via een kijkoperatie zodat je sneller verzadigd bent. Vermageren is dus een natuurlijk gevolg van de ingreep. Dr. Van Cauwenberge is een chirurg, gespecialiseerd in obesitaschirurgie.

Wat zijn de voorwaarden voor terugbetaling?

Het ziekenfonds komt voor een groot deel tussen in de kosten van je gastric bypass, maar alleen als je aan alle wettelijke voorwaarden voldoet. Sommige patiënten worden opgeroepen door de adviserend arts van hun ziekteverzekering. Hij controleert dan of er volledig aan deze voorwaarden voldaan is.

Neem contact op

Meer weten over de exacte prijzen van deze ingreep? Neem contact op met dokter Van Cauwenberge voor uitgebreide informatie over de prijzen van deze operatie.

Boek je afspraak

BMI vanaf 40, of vanaf 35 met comorbiditeiten

Je BMI (body mass index) kan je berekenen als je je lengte en gewicht kent. Vanaf een BMI van 40 kom je in aanmerking voor een maagverkleining.

Als je een BMI tussen de 35 en 40 hebt, en je bepaalde aandoeningen hebt zoals diabetes, slaapapneu of therapieresistente hoge bloeddruk, kan je toch nog in aanmerking komen voor een maagverkleining.

BMI vanaf 35 na een eerdere bariatrische ingreep

Als je na een eerdere maagverkleining (bijvoorbeeld sleeve gastrectomie of gastric banding)  onvoldoende gewichtsverlies hebt, kom je ook in aanmerking voor een nieuwe ingreep. Er wordt wel steeds met de arts besproken of dit, buiten de terugbetaling, de beste oplossing is voor jou.

Dieet gevolgd van minimum 1 jaar

Een gastric bypass of andere maagverkleining is steeds de laatste optie om overgewicht op te lossen. Een dieet volgen van minstens een jaar is een noodzakelijke voorwaarde voor de terugbetaling van de ziekteverzekering.

Bereidheid om de eet- en levensstijl aan te passen na de operatie en goedkeuring van een multidisciplinair team

Voor een blijvend succes van de ingreep moet je bereid zijn je levensstijl aan te passen. Het multidisciplinair team van dr. Van Cauwenberge moet hun goedkeuring geven voor de  gastric bypass en inschatten of je bereid bent om je gewoontes aan te passen. Het team bestaat uit een chirurg (dr. Van Cauwenberge), een klinisch psycholoog, een diëtist en een endocrinoloog (arts inwendige geneeskunde gespecialiseerd in hormonen).

Neem contact op

Wil je graag meer informatie? Neem dan gerust contact op met dokter Van Cauwenberge zodat hij jou van de nodige informatie kan voorzien.

Boek je afspraak

Welke kosten moet ik zelf betalen?

Het ziekenfonds betaalt een groot gedeelte van je gastric bypass, maar je moet toch rekenen op een inleg uit eigen zak tussen de duizend en tweeduizend euro. Je verblijf in het ziekenhuis is hier nog niet bijgeteld. Stel bijvoorbeeld dat je voor een verblijf in een eenpersoonskamer zou kiezen, dan zullen de kosten van de operatie nog wel wat oplopen.

Eventuele complicaties vallen buiten de terugbetaling van een gastric bypass. Afhankelijk van je hospitalisatieverzekering wordt hier toch een deel van terugbetaald. Als je overweegt om deze ingreep te laten uitvoeren en vragen hebt over de exacte prijs en terugbetaling, neem je best contact op met je ziekteverzekering. Wil je meer weten over een maagverkleining? Maak dan zeker een afspraak met dr. Van Cauwenberge.

Heb je nog andere vragen?

Heb je nog vragen? Neem contact op met dokter Van Cauwenberge of maak een online afspraak in zijn privépraktijk te Brugge of in het AZ Sint-Jan in Brugge.

Gerelateerde artikels

Nog op zoek naar meer informatie over een gastric bypass? Lees dan ook onderstaande artikels.