Liesbreukoperatie bij kinderen

Liesbreuk bij het kind: wat is het juist?

Een liesbreuk is een uitstulping van het buikvlies door een zwakke plek in de buikwand. Bij kinderen komt een liesbreuk vaker voor bij jongens dan bij meisjes. De oorzaak van een liesbreuk bij kinderen is onbekend, maar het wordt vermoed dat het te maken heeft met een onvolledige ontwikkeling van de buikwand tijdens de zwangerschap.

Wat zijn de symptomen?

De meest voorkomende symptomen van een liesbreuk bij kinderen zijn:

  • Een zwelling in de lies of de balzak
  • Pijn in de lies, vooral bij hoesten, persen of bukken
  • Een gevoel van druk in de lies

 

Beklemming van de liesbreuk: Dit kan een ernstige complicatie zijn. Bij een beknelde liesbreuk wordt de bloedtoevoer naar de uitstulping van het buikvlies afgekneld. Dit kan leiden tot pijn, zwelling en een blauwe kleur van de zwelling. Als een liesbreuk bekneld raakt, is het belangrijk om zo snel mogelijk medische hulp te zoeken.

Maak een afspraak

Maak een online afspraak met Dr. Van Cauwenberge en bespreek de opties voor liesbreukherstel bij uw kind.

Boek je afspraak

Diagnose

De diagnose van een liesbreuk bij kinderen wordt gesteld door een arts of chirurg. De arts zal de zwelling in de lies onderzoeken en vragen stellen over de symptomen. In sommige gevallen kan een echo of röntgenfoto nodig zijn om de diagnose te bevestigen.

Behandeling

De behandeling van een liesbreuk bij kinderen is altijd operatief. De operatie wordt meestal uitgevoerd onder algehele narcose. Tijdens de operatie wordt de uitstulping van het buikvlies teruggeplaatst in de buikholte en wordt de zwakke plek in de buikwand gesloten.

Operatietechnieken

Er zijn twee hoofdtechnieken voor de behandeling van een liesbreuk bij kinderen:

  • Open operatie: Bij een open operatie wordt een snee gemaakt in de lies. Via deze snee wordt de uitstulping van het buikvlies teruggeplaatst in de buikholte en wordt de zwakke plek in de buikwand gesloten met hechtingen.

  • Laparoscopische operatie: Bij een laparoscopische operatie worden er drie kleine sneetjes gemaakt in de buikwand. Via deze sneetjes worden er instrumenten ingebracht om de uitstulping van het buikvlies terug te plaatsen in de buikholte en de zwakke plek in de buikwand te sluiten.

Herstel

De meeste kinderen herstellen goed van een liesbreukoperatie. Het herstel duurt meestal ongeveer twee weken. In de eerste dagen na de operatie kan het kind pijn of ongemak in de lies voelen. De pijn kan worden verlicht met medicijnen. Het kind kan ook moeite hebben met lopen of sporten. Na ongeveer twee weken kan het kind weer normaal aan het leven deelnemen.

Welke complicaties zijn mogelijk bij een liesbreukherstel?

Er kunnen bij een liesbreukoperatie bij kinderen complicaties optreden, zoals:

  • Bloeding: Dit is een zeldzame complicatie.

  • Infectie: Dit is een zeldzame complicatie.

Uiteraard doen wij bij Dr. Van Cauwenberge er alles aan om complicaties te voorkomen.

Maak een afspraak

Maak een online afspraak met Dr. Van Cauwenberge en bespreek jouw opties voor een navelbreukoperatie.

Boek je afspraak

Conclusie

Een liesbreuk bij kinderen is een veelvoorkomende aandoening. De behandeling van een liesbreuk bij kinderen is altijd operatief. De meeste kinderen herstellen goed van een liesbreukoperatie.

Heb je nog andere vragen over de liesbreuk van je kind?

Aarzel dan niet om me te contacteren. Wil je graag de mogelijkheden voor een operatie bespreken? Maak dan een online afspraak in mijn privépraktijk of in het AZ Sint-Jan ziekenhuis in Brugge.