Dijcorrectie

Heb jij complexen over je dijen, lukt het je niet om op die plaats de overtollige huid weg te krijgen en wil je er voorgoed komaf mee maken? Een dijcorrectie kan je van dienst zijn.

Stel dat je overgewicht had en je net bent afgevallen. Je hebt je aan een gezond dieet gehouden en regelmatig gesport. De kilo’s vlogen eraf. Nu heb je helaas heel wat losliggende huid aan je benen. Kan daar dan niets aan gedaan worden? Toch wel, met behulp van een correctie ter hoogte van de dijen!

Wat is een dijcorrectie?

Een dijcorrectie is een correctie van de dijen waarbij overtollig huid- en vetweefsel wordt weggenomen. Alleen vermageren kan een teveel aan vet vaak niet of niet voldoende laten verdwijnen. Overtollig vet- en huidweefsel kunnen moeilijk zijn om mee te leven. Een groot aantal mensen vindt het niet mooi en aantrekkelijk of schaamt zich ervoor. Dat kunnen redenen zijn om er iets aan te doen. Het kan echter ook fysieke ongemakken met zich meebrengen zoals overmatig zweten of hinder bij het stappen en bij andere fysieke activiteiten. Ook dan is de ingreep te overwegen.

Merk op dat het dus niet de bedoeling is om bij iemand met overgewicht zomaar al het vet weg te nemen. Een dijplastie kan alleen gebeuren wanneer iemand een stabiel gewicht heeft bereikt.

En je armen?

Nadat er heel wat kilo’s zijn afgevlogen, kan het ook zijn dat de huid rondom je armen heel los zit. In dat geval zou je ook een armcorrectie kunnen uitvoeren. Een armcorrectie lijkt op een dijcorrectie, maar betrekt natuurlijk de armen in plaats van de dijen.

Is een dijcorrectie iets voor jou?

Als je vroeger wat te veel woog, maar op een bepaald moment ervoor koos om gezonder te gaan leven en heel wat bent afgevallen, kan een dijcorrectie de oplossing bieden voor de hangende, overtollige huid aan je dijen. Je moet een stabiel gewicht zonder jojoën bekomen hebben voor een periode van minstens 9 maanden.

Maak een afspraak

Heb je huidoverschot na extreme vermagering, na je zwangerschap of door andere factoren? Maak een online afspraak met Dr. Van Cauwenberge en bespreek jouw opties voor een buikwandcorrectie.

Boek je afspraak

Of is het niets voor jou?

Een dijplastie kan helaas niet worden uitgevoerd wanneer: 
  • je nog steeds aan het afvallen bent
  • je niet gezond genoeg bent en de chirurg het niet veilig genoeg acht je te opereren
  • je denkt dat de dijcorrectie heel erg veel vet zal weghalen. Het is namelijk wel de bedoeling dat er wat vet wordt weggenomen, maar dit is vooral om een mooi eindresultaat te bereiken. Grote massa’s vet worden niet weggenomen.

Wat gebeurt er voor de chirurgische ingreep?

Omdat een dijcorrectie onder algemene narcose gebeurt, is het belangrijk dat wordt nagegaan of je in optimale staat bent om geopereerd te worden. Tijdens een gesprek met dokter Van Cauwenberge wordt dit eerst en vooral gecontroleerd, zodat men zeker is dat de dijplastie kan doorgaan.

Ook wordt vermeld dat je tot minstens een week voor de ingreep geen alcohol mag drinken. Verder moeten ook bloedverdunners en ontstekingsremmers (van het type ibuprofen) een week voor de ingreep gestaakt worden. Ook niet te vergeten is de rookstop die minstens 6 weken voor de ingreep moet worden gestart. Natuurlijk is het steeds beter om definitief te stoppen met roken!

Tot slot wordt besproken dat littekens aan de binnenkant van de benen onvermijdelijk zijn. Vooraf kan echter niet worden bepaald bij wie de littekens zichtbaar blijven en bij wie ze later vervagen. Om blijvende zichtbare littekens te voorkomen is het in ieder geval belangrijk om zeker tijdens het eerste jaar voldoende zonnecrème te smeren. Ook wordt aangeraden een paar keer per dag een voedende olie in het litteken te masseren.

Een dijcorrectie nader bekeken

De eerste stap is aftekenen hoeveel en in welke regio het weefsel verwijderd moet worden. Daarna wordt er een insnede gemaakt aan de binnenzijde van de dijen. Deze reikt van aan de lies tot boven of onder de knie. Af en toe gebeurt dit via een kleinere incisie in de lies in plaats van ter hoogte van de dijen. Dit wordt door de chirurg gekozen. Het teveel aan vet wordt vervolgens verwijderd, gevolgd door het teveel aan huid. Tot slot wordt de huid nauwkeurig gesloten met behulp van hechtingen.

Wat gebeurt er na de ingreep?

Gedurende een aantal dagen zal er een buisje uit de wonde lopen, zodat hierlangs wat bloed en vocht uit de wonde kan ontsnappen. 

Je moet een aantal weken een ondersteunende broek dragen, met als doel zwelling zoveel mogelijk te verminderen.

Best is het ook dat je een tijdje met je benen wat in hoogstand slaapt. Dit kan je bekomen door een paar kussens onder je voeten te leggen.

Een week nadat je het ziekenhuis verlaten hebt, kom je op controle bij dokter Van Cauwenberge. Hij gaat na of je klachten hebt en of de wonde goed geneest.

Mag je meteen weer sporten en actief zijn?

Helaas moet je twee maanden wachten met sporten

Reken er ook op dat je even niet naar het werk kan. Na 4 à 6 weken kan men meestal het werk weer hervatten. Het is belangrijk dit op voorhand te weten en rekening te houden met deze herstelperiode.

Kan je ergens last van hebben na de ingreep?

Tijdelijk kan je last hebben van zwelling aan de bovenbenen. Ook een vreemd, “voos” gevoel kan aanwezig zijn, en zelfs een aantal maanden aanhouden. 

Terwijl deze kwaaltjes relatief vaak voor komen, maar tijdelijk zijn, komen mogelijke complicaties minder vaak voor. Het gaat dan vooral om een pijnlijk litteken, een abnormaal zichtbaar litteken en een zwelling die langer aanhoudt dan normaal.

Heb je nog vragen? Dokter Van Cauwenberge helpt je graag verder! Ook voor een armcorrectie zit je bij hem aan het juiste adres.

Heb je nog andere vragen?

Aarzel dan niet om me te contacteren. Wil je graag de mogelijkheden bespreken? Maak dan een online afspraak in mijn privépraktijk of in het AZ Sint-Jan ziekenhuis in Brugge.

Gerelateerde artikels

Nog op zoek naar meer informatie? Lees dan ook onderstaande artikels.