Navelbreukoperatie België

Hoe kies je de juiste arts voor jouw navelbreuk herstel?

Bij je keuze voor een bepaalde arts is de expertise van de persoon die jouw navelbreukherstel uitvoert van groot belang. Het is dan ook erg belangrijk dat jouw ingreep uitgevoerd wordt door een chirurg met een specialisatie in abdominale heelkunde, bekend met navelbreuk ingrepen.

Kies voor een arts waar je je goed bij voelt

Als je een ingreep laat uitvoeren door een arts, dan wil je er zeker van zijn dat je je volledig op je gemak voelt bij die persoon. Ga daarom op zoek naar een dokter die je helemaal vertrouwt en over voldoende kwaliteiten beschikt.

Dr. Van Cauwenberge, gevestigd in Brugge, is algemeen chirurg met jarenlange ervaring. Hij is gespecialiseerd in breukherstel, obesitaschirurgie en post-bariatrische chirurgie.

Wat is een navelbreuk?

Een navelbreuk , of hernia umbilicalis, is een aandoening met een onvolledige sluiting van de buikwand. Hierdoor puilt het buikvlies uit ter hoogte van de navel. Soms kan er ook een stukje darm uitpuilen. Vaak is een operatie niet nodig. Bij kinderen zal een navelbreuk meestal spontaan verdwijnen.

Maak een afspraak

Wil je een navelbreukoperatie laten uitvoeren door een expert? Maak vandaag nog je afspraak met dokter Van Cauwenberge en bespreek de mogelijkheden.

Boek je afspraak

Hoe ontstaat een navelbreuk?

Een navelbreuk kan verschillende oorzaken hebben. Bij kinderen is de breuk een aangeboren verzwakking van de buikwand. Een aangeboren breuk verdwijnt meestal binnen twee jaar na de geboorte.

Bij volwassenen ontstaat de breuk omdat er een zwakke plek in de buikwand zit ter hoogte van de navel. Vaak is de navel de dunste laag van de buikwand, waardoor er juist daar een breukje ontstaat. Dit is meestal het gevolg van langdurig verhoogde druk in de buik door overgewicht, zwaar lichamelijk werk of zwangerschap.

Is een navelbreuk gevaarlijk?

Een navelbreuk heeft maar in heel zeldzame gevallen ernstige gevolgen. Heel zelden zal een navelbreuk een inklemming van de darmen veroorzaken. Hierbij is het gevaar dat de darmen minder bloed en zuurstof krijgen. In dat geval is er een dringende operatie nodig van de navelbreuk.

De symptomen hiervan zijn pijn in en rond de navel. Als je pijn voelt ter hoogte van je buik, laat je dan steeds nakijken door een arts. Pijn rond de navel kan ook een andere oorzaak hebben.

Hoe verloopt de ingreep?

De ingreep gebeurt onder algemene verdoving en duurt een klein uurtje. Een dagopname in het ziekenhuis is meestal voldoende.

Open chirurgie

Bij de meeste patiënten zal dr. Van Cauwenberge open chirurgie uitvoeren. Hierbij wordt een kleine insnede gemaakt vlak onder de navel. Dan wordt er aan de binnenzijde van de opening een netje (of mesh) geplaatst, zeker bij grotere breuken. Hierdoor wordt de buikwand verstevigd en is de kans op een nieuwe breuk kleiner.

Kleine breuk

Is de breuk kleiner dan twee centimeter? Dan volstaat het meestal om de hernia dicht te naaien zonder een netje te gebruiken.

Kijkoperatie

Soms zal de ingreep laparoscopisch verlopen, dit is een kijkoperatie. Bij een laparoscopie maakt Dr. Van Cauwenberge kleine incisies in de huid voor de camera en instrumenten. Tijdens deze operatie wordt de buik vol lucht geblazen zodat de chirurg goed kan zien wat hij doet. Bij deze methode wordt het netje niet achter de buikwand geplaatst, maar voor het buikvlies.

Voorkomen van infecties

Zoals hierboven geschreven, wordt er meestal een netje geplaatst. Dit is een soort prothese en dus vreemd materiaal. Om wondinfectie te voorkomen zal je vóór de operatie een dosis antibiotica toegediend krijgen.

Heb je meer vragen over het verloop en mogelijke complicaties van de ingreep of de kostprijs, dan kan je steeds terecht bij dr. Van Cauwenberge op afspraak.

Klaar voor de volgende stap?

Wil je een navelbreukoperatie laten uitvoeren? Maak een online afspraak bij dokter Van Cauwenberge voor een navelbreukoperatie nabij Brugge.

Gerelateerde artikels

Nog op zoek naar meer informatie over een navelbreuk? Lees dan ook onderstaande artikels.