Sporten na een liesbreukoperatie

Een liesbreuk is een uitstulping van een deel van het buikvlies door een zwakke plek in de buikwand. Dit kan pijnlijk zijn en kan in sommige gevallen zelfs tot complicaties leiden. Een liesbreukoperatie is de meest effectieve manier om een liesbreuk te verhelpen.

Hoe lang niet sporten na een liesbreukoperatie?

In de eerste week na de operatie is het belangrijk om rust te nemen. Vermijd activiteiten waarbij u veel beweegt en kracht zet op uw buikspieren. Dit betekent dat u geen zware dingen mag tillen, niet moet persen op de wc en geen sporten mag doen waarbij u snel moet draaien of springen.

Na een week mag u weer beginnen met lichte activiteiten, zoals wandelen, fietsen en zwemmen. Als u geen pijn meer heeft, kunt u na ongeveer 2 tot 3 weken weer beginnen met uw normale sportactiviteiten.

Welke sporten zijn geschikt na een liesbreukoperatie?

De meeste sporten zijn geschikt na een liesbreukoperatie. Het is belangrijk om te beginnen met lichte activiteiten en deze geleidelijk op te bouwen. Vermijd sporten waarbij u veel kracht zet op uw buikspieren, zoals hardlopen, boksen en gewichtheffen.

Tips voor veilig sporten na een liesbreukoperatie

  • Begin met lichte activiteiten en bouw deze geleidelijk op.

  • Luister naar uw lichaam en stop als u pijn voelt.

  • Draag comfortabele kleding die niet te strak zit.

  • Hydrateer goed voor en na het sporten.

Contact opnemen met een arts

Neem contact op met uw arts als u:

  • Pijn heeft tijdens of na het sporten
  • Bloed of pus uit de wond komt
  • De wond rood, dik of warm is
  • U koorts heeft

Conclusie

Het is belangrijk om rust te nemen na een liesbreukoperatie. Na ongeveer 2 tot 3 weken mag u weer beginnen met uw normale sportactiviteiten. Begin met lichte activiteiten en bouw deze geleidelijk op. Luister naar uw lichaam en stop als u pijn voelt.

Heb je nog andere vragen?

Aarzel dan niet om me te contacteren

Maak een online afspraak in mijn privépraktijk of in het AZ Sint-Jan ziekenhuis in Brugge.