Op zoek naar het beste ziekenhuis met ervaren chirurg voor een liesbreukoperatie? Bij Dr. Van Cauwenberge ben je in goede handen!

Als je last hebt van een liesbreuk, dan is dit laten behandelen de juiste keuze. De liesbreukoperatie is de optimale manier om van de klachten af te geraken. Hierbij is de keuze van de behandelende chirurg natuurlijk uiterst belangrijk: je gezondheid is te belangrijk om het aan het toeval over te laten. Bij Dr. S. Van Cauwenberge ben je in goede handen: hij heeft meer dan 15 jaar expertise in buikwandchirurgie en minstens 500 behandelingen achter de rug.

Wat is een liesbreuk?

Een liesbreuk is eigenlijk een uitpuiling die je in de lies ziet. Het gaat om een aandoening waarbij een stukje darm of buikvlies door een opening in de buikwand uitpuilt in de liesstreek. Als de breuk zich hoog in de dij bevindt, net onder de lies, wordt ook wel van een dijbreuk gesproken.

Directe of indirecte liesbreuk

Er bestaan twee soorten liesbreuken: een indirecte en directe liesbreuk. Bij een indirecte liesbreuk loopt de breukzak langs het hele lieskanaal, langs de zaadstreng tot de balzak of tot een schaamlip. Dit is dan ook het soort liesbreuk dat de meeste pijn veroorzaakt. De directe liesbreuk daarentegen gaat door de bodem van het lieskanaal en kan als vrijwel pijnloos worden ervaren.

Kan een liesbreuk behandeld worden?

Een liesbreuk is een veelvoorkomend probleem dat vooral mannen treft. Hoewel een liesbreuk in sommige gevallen pijnloos verloopt, kan het ook wel aanleiding geven tot chronische pijnklachten of ernstige complicaties. Gelukkig kan een liesbreuk behandeld worden: na een goed uitgevoerde operatie ben je in principe van de liesbreuk af.

Symptomen van een liesbreuk op een rij

Een liesbreuk kan je meestal visueel opmerken: zo is er vaak een duidelijke uitstulping of bult ter hoogte van de liesstreek zichtbaar. De zwelling kan variëren in grootte. Bij mannen bevindt de uitstulping zich soms ook ter hoogte van de balzak. 

Wat voel je bij een liesbreuk? Vooral een gevoel van druk of ongemak in de liesstreek dat feller wordt indien je je fysiek gaat inspannen of zware lasten gaat tillen. Ook bij hoesten – vanwege de verhoogde druk in de buik – kan het onaangenaam gevoel versterken. 

Is milde chronische liespijn het enige symptoom dat je ervaart, dan is de liesbreuk niet gevaarlijk en is een chirurgische ingreep niet dringend, maar wel aanbevolen. Als je daarentegen plots hevige pijn voelt, dan kan er sprake zijn van een beklemde liesbreuk. Bij een beklemde liesbreuk worden de bloedvaten van de darmen of de darm zelf soms afgesloten. Er zit dan een stukje darm vast in de opening dat niet meer teruggeduwd kan worden. Hierbij is een dringende behandeling van de liesbreuk nodig om ernstige complicaties te voorkomen.

Een liesbreuk kan heel lastig zijn. Wanneer zou je voor een liesbreuk operatie moeten kiezen? En hoe gaat dat dan juist in zijn werk?

Hoeveel je exact betaalt, hangt natuurlijk ook af van het type operatie dat je nodig hebt, of er enkel overtollige huid verwijderd wordt of of men ook vet moet verwijderen, en nog veel meer. We lichten alle belangrijke details over de buikwandcorrectie toe in dit artikel.

Wat bepaalt de prijs van een buikwandcorrectie?

Hoeveel jij uiteindelijk zal moeten betalen voor je buikwandcorrectie, hangt van verschillende factoren af. Hieronder sommen we op welke elementen een belangrijke rol spelen in het kostenplaatje van jouw buikwandcorrectie.

Neem contact op

Heb je veel last van een plotse hevige pijn in de liesstreek? Neem dan dringend contact op met je huisarts of dr. Van Cauwenberge!

Boek je afspraak

Hoe behandelt Dr. Van Cauwenberge een liesbreuk?

De operatie van een liesbreuk gebeurt meestal via een dagopname. Dit gebeurt onder algemene verdoving: je voelt dus helemaal niets tijdens de ingreep. 

Er zijn twee technieken om liesbreuken te behandelen: met open chirurgie of een kijkoperatie (laparoscopisch). Een kijkoperatie is een niet-invasieve ingreep, wat betekent dat er niet gesneden wordt: de instrumenten worden via kleine gaatjes ingebracht om van binnenuit de inbreuk te herstellen. Bij een klassieke operatie wordt de liesbreuk in de buikwand hersteld via een snee. Tijdens de raadpleging zal Dr. Van Cauwenberge nagaan welk herstel voor jou het meest geschikt lijkt en zal samen met jou de voor- en nadelen van iedere techniek overlopen.

Dr. Van Cauwenberge is onder meer gespecialiseerd in buikwandchirurgie en heeft al ettelijke liesbreukoperaties uitgevoerd. Dr. Van Cauwenberge werkt steeds op een wetenschappelijk onderbouwde manier: zelf is hij lid van BSAWS (Belgian Section of Abdominal Wall Surgery) en van EHS (European Hernia Society).

Hoe verloopt de ingreep?

Tijdens de operatie zal dr. Van Cauwenberge de uitstulping van het buikvlies – ook wel de breukzak genoemd – verwijderen. Daarna duwt hij het stuk darm dat in de liesbreuk kan zitten, terug in de buikholte.

Bij volwassenen zal dr. Van Cauwenberge tijdens de operatie van de breuk een netje inbrengen om de zwakke plek in de buikwand te versterken.

Twee weken na de liesbreukoperatie  wordt er een controle uitgevoerd bij Dr. Van Cauwenberge. Zo kan je gecontroleerd herstellen en worden ernstige complicaties voorkomen door tijdige nabehandeling.

Kan een liesbreuk terugkomen na de operatie?

Eenmaal de ingreep heeft plaatsgevonden, is de liesbreuk in principe voorgoed weg. Het is echter onmogelijk om op voorhand te voorspellen of er na de behandeling sprake zal zijn van een recidive. Bij een kleine minderheid van de patiënten (zo’n 1 à 3 %) komt de liesbreuk op dezelfde plaats terug na de ingreep. De buikwand wordt namelijk iets zwakker op de plek waar de liesbreuk is ontstaan waardoor er opnieuw een liesbreuk zich kan voordoen. In dit geval is een heroperatie noodzakelijk.

Wie met een liesbreuk te maken heeft gehad, heeft jammer genoeg een verhoogde kans om ook een liesbreuk aan de andere kant van de buikwand te ontwikkelen. Bij zo’n 10% van de patiënten ontwikkelt zich een nieuwe liesbreuk tien jaar na de eerste liesbreukoperatie. Ook dit kan je helaas niet voorkomen. Wat je wel kan doen om de kans op recidiverende liesbreuken en mogelijke complicaties te beperken, is het goed opvolgen van de aanbevelingen van de behandelende chirurg.

Is liesbreukoperatie een gevaarlijke ingreep?

Neen, een liesbreukoperatie is niet gevaarlijker dan een gemiddelde chirurgische ingreep. Natuurlijk kan er, net zoals dit bij iedere behandeling het geval is, sprake zijn van medische complicaties. De meest frequente verwikkelingen zijn zwelling en blauwe plekken door bloeduitstorting. Deze klachten verdwijnen in de loop van herstel vanzelf. 

Maak je je nog steeds zorgen over de ingreep? Wees gerust, tijdens de eerste raadpleging kan je alle vragen stellen rond het verloop van de behandeling en bijbehorende nazorg. De chirurg bespreekt verschillende technieken waarmee een liesbreuk hersteld kan worden, alsook alle maatregelen die je na de operatie best neemt zoals een verplichte rustperiode of onthouding van fysieke activiteiten. 

Dr. Van Cauwenberge: meer dan 15 jaar expertise in buikwandchirurgie!

Veilige chirurgische zorg en begeleiding zijn enorm belangrijk: het gaat tenslotte over jouw gezondheid. Bovendien mag het belang van een doordachte nabehandeling door een deskundige niet worden onderschat: postoperatieve nazorg is cruciaal om de kans op mogelijke complicaties te verlagen.

Laat je gezondheidstoestand niet aan toeval over en kies daarom voor een ervaren chirurg voor jouw liesbreukoperatie. Dr. Van Cauwenberge heeft meer dan 15 jaar expertise in buikwandchirurgie en minstens 500 behandelingen achter de rug. Bij Dr. Van Cauwenberge ben je dus zeker in goede handen.

Neem contact op met Dr. Van Cauwenberge

Heb je meer vragen over de operatie? Of wens je graag je liesbreuk te laten behandelen? Laat je behandelen door een ervaren arts: neem vandaag nog contact op met Dr. Van Cauwenberge.

Boek je afspraak

Heb je nog andere vragen?

Heb je nog vragen? Neem contact op met dokter Van Cauwenberge of maak een online afspraak in zijn privépraktijk te Brugge of in het AZ Sint-Jan in Brugge.

Gerelateerde artikels

Nog op zoek naar meer informatie over een liesbreuk? Lees dan ook onderstaande artikels.