Wat is een gastric bypass operatie? Alles wat je moet weten over deze effectieve oplossing voor gewichtsverlies
Indien je last hebt van overgewicht, kan het soms moeilijk zijn om van dat gewicht af te raken. Je hebt reeds verschillende zaken geprobeerd: diëten, sporten, wandelen … maar niets lijkt te werken. In dat geval kan een gastric bypass een goede oplossing vormen. In dit artikel vertelt dr. Van Cauwenberge je alles wat je moet weten over deze levensveranderende chirurgische ingreep: van de procedure tot voordelen en risico’s.
Wat is een gastric bypass?
Laten we beginnen bij het begin. Wat is een gastric bypass operatie, en voor wie is deze ingreep bedoeld? Deze chirurgische ingreep heeft de laatste jaren erg aan populariteit gewonnen vanwege de indrukwekkende resultaten die het kan opleveren. Bij een laparoscopische gastric bypass wordt de maag verkleind en de twaalfvingerige darm en een deel van de dunne darm omgeleid. Op die manier kan gewichtsverlies worden bevorderd bij patiënten met ernstig overgewicht.
Obesitas is een ernstige aandoening, die bovendien heel wat gezondheidsproblemen met zich meebrengt. Deze operatie kan voor mensen met overgewicht, die al heel wat pogingen tot gewichtsverlies hebben ondernomen, een levensveranderende optie zijn.
Een laparoscopische gastric bypass zorgt voor het bevorderen van gewichtsverlies door de totale hoeveelheid voedsel die kan worden geconsumeerd door de patiënt te verminderen, alsook de opname van calorieën en voedingsstoffen door het lichaam.
Kom ik in aanmerking voor een gastric bypass operatie?
Het is echter belangrijk om te realiseren dat niet iedereen voor deze maagverkleinende operatie in aanmerking komt. Deze chirurgische ingreep is bedoeld voor mensen met ernstig overgewicht, veroorzaakt door verschillende redenen, en wordt meestal enkel overwogen wanneer andere, niet-chirurgische methoden in het verleden niet succesvol zijn gebleken. Er zijn bovendien enkele criteria waaraan je moet voldoen vooraleer je in aanmerking komt voor deze ingreep zoals je gezondheidstoestand en BMI.
Bespreek daarom op voorhand met je behandelend chirurg jouw voorgeschiedenis met betrekking tot gewichtsverlies om te achterhalen of je in aanmerking komt voor de maagverkleining. De beslissing wordt steeds gemaakt op basis van jouw individuele situatie.
Werking en procedure
De gastric bypass operatie, waarbij de maag verkleind wordt, vindt meestal plaats via een kijkoperatie (ook wel een “laparoscopische operatie” genoemd). Tijdens de operatie word je onder algemene anesthesie gebracht, waardoor je absoluut niets zal voelen.
Tijdens de ingreep zal de arts de maag verdelen in twee delen: een klein maagje bovenaan (de “nieuwe maag”) en een groter onderste gedeelte, dat vanaf dan niet meer zal worden gebruikt voor de spijsvertering. De nieuwe, kleinere maag is slechts een fractie van de oorspronkelijke grootte. Deze verdeling van de maag zal gebeuren via chirurgische nietjes of een verbinding via een maagband.
Vervolgens zal een stuk dunne darm, dat de spijsverteringssappen afvoert, worden losgemaakt en worden verbonden aan de nieuwe maag. Hierdoor wordt het voedsel omgeleid om het grootste deel van de maag en het begin van de dunne darm (vandaar de naam “bypass”). Resultaat: de patiënt zal niet langer grote hoeveelheden voedsel in één keer kunnen eten en de opname van voedingsstoffen zal worden verminderd.
Voordelen en risico’s
Een gastric bypass operatie kan voor velen een goede oplossing bieden voor overgewicht. Het zorgt voor gewichtsverlies op lange termijn en een verbetering van obesitasgerelateerde aandoeningen. Zo biedt een gastric bypass vaak een gunstig effect voor diabetes type 2. Het is echter belangrijk om op te merken dat een laparoscopische gastric bypass een grote operatie is, die gepaard kan gaan met risico’s en complicaties. Daarom is het belangrijk deze risico’s eerst grondig te overlopen met de behandelend arts, zodat je goed geïnformeerd bent vooraleer je doorgaat met de operatie.
Maak een afspraak
Maak een online afspraak met Dr. Van Cauwenberge en bespreek jouw opties voor een gastric bypass.
Boek je afspraakVeranderingen in levensstijl
Na het succesvol uitvoeren van de operatie, zijn er een aantal belangrijke veranderingen in de levensstijl waarmee de patiënt rekening moet houden. Denk hierbij aan veranderingen in dieet en het controleren van de portiegrootte. Na het afronden van deze operatie zal het van groot belang zijn kleine porties te eten en overmatig eten te voorkomen.
Daarnaast zal ook regelmatige lichaamsbeweging en fysieke activiteit een belangrijk onderdeel vormen van een gezonde levensstijl na het uitvoeren van een gastric bypass. De arts in kwestie zal deze zaken uitgebreid met jou bespreken.
Dr. Van Cauwenberge voor jouw gastric bypass operatie
Klaar voor een nieuwe start? Dankzij de deskundige begeleiding van dr. Van Cauwenberge bereik je de gewenste resultaten met jouw gastric bypass operatie. Neem vandaag nog een eerste stap naar een gezondere toekomst en boek je consult met dr. Van Cauwenberge.
Maak je afspraakHeb je nog andere vragen?
Aarzel dan niet om me te contacteren. Maak een online afspraak in mijn privépraktijk of in het AZ Sint-Jan ziekenhuis in Brugge.
Gerelateerde artikels
Nog op zoek naar meer informatie over een gastric bypass? Lees dan ook onderstaande artikels.