Mini gastric bypass door Dr. Van Cauwenberge

Twijfel je tussen een mini gastric bypass en de klassieke gastric bypass? Dr. Van Cauwenberge, een gerenommeerd chirurg met 15 jaar ervaring, is onder meer gespecialiseerd in obesitaschirurgie. Hij weet dan ook goed wat de voor- en nadelen van een mini gastric bypass zijn en voor welke patiënten deze ingreep geschikt is.

Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen? Neem dan gerust contact op met Dr. Van Cauwenberge. Tijdens een eerste gesprek maakt de dokter alle tijd vrij om alles duidelijk te overlopen zodat je een goed overwogen beslissing kan maken over de juiste ingreep.

Wat houdt een gastric bypass in?

Een gastric bypass is een operatie waarbij de maag verkleind wordt zodat er een verminderd hongergevoel bestaat. Hierbij sluit de chirurg een deel van de maag af met hechtingsnietjes. Zo blijft er nog maar een klein deel van de maag beschikbaar dat verbonden wordt met de dunne darm.

Doordat er een nieuwe, kleine maag gemaakt wordt, zal je verminderde eetlust ervaren en dus minder kunnen eten dan voor de ingreep. Het resultaat? Blijvend gewichtsverlies zodat je overgewicht vermindert.

Wat is het verschil tussen een mini gastric bypass en een klassieke gastric bypass?

Een mini gastric bypass, oftewel een Omega Loop Gastric Bypass, verloopt grotendeels op dezelfde manier als een gewone gastric bypass. Het grote verschil met een standaard gastric bypass zit in de maag-darm-verbinding. Bij een mini gastric bypass maakt de chirurg slechts één verbinding tussen de maag en de dunne darm, terwijl bij een gewone gastric bypass twee verbindingen worden gemaakt.

Daarnaast leidt de chirurg bij een mini gastric bypass ook een groot deel van de dunne darm om. Op deze manier wordt de spijsvertering korter gemaakt dan bij een standaard bypass, waardoor het lichaam nog minder voedingsstoffen opneemt. Buiten de maag-darm-verbinding vertoont een mini gastric bypass weinig verschillen met de standaard ingreep.

Wie komt in aanmerking voor een mini gastric bypass?

Een klassieke gastric bypass operatie is voorbehouden voor patiënten met een body mass index (BMI) van 40 of hoger. Iemand met een BMI tussen 35 en 40 kan ook een gastric bypass ondergaan indien er sprake is van obesitas-gerelateerde gezondheidsproblemen zoals diabetes, slaapapneu of hoge bloeddruk. 

Een mini gastric bypass procedure wordt meestal uitgevoerd als laatste redmiddel. Dit wil zeggen dat je eerst de klassieke methoden om gewichtsverlies te bevorderen een kans moet geven. Zo gaat men maar een gastric bypass operatie bij jou uitvoeren als je al een gezond dieet met voldoende lichaamsbeweging hebt geprobeerd zonder dat het een blijvend resultaat heeft opgebracht. 

Een gastric bypass moet net zoals alle andere chirurgische ingrepen grondig worden overwogen. Het is een operatie die risico’s en mogelijke complicaties met zich meebrengt.  Wij zullen dus enkel een gastric bypass bij een patiënt uitvoeren na een zorgvuldig multidisciplinair overleg.

Voordelen van een mini gastric bypass

De mini gastric bypass heeft alle voordelen van de standaard gastric bypass. Zo wordt jouw maag na deze bariatrische ingreep veel kleiner waardoor je minder voeding kan consumeren. Door de verminderde opname van voeding treedt vervolgens gewichtsverlies op. Dit gewichtsverlies is duurzaam waardoor je dus op lange termijn overgewicht gaat verliezen. Het eerste jaar na de ingreep kan je het grootste gewichtsverlies verwachten. 

 

Daarnaast kunnen bepaalde aandoeningen zoals beginnende diabetes (suikerziekte) normaliseren. Bloeddruk, gewrichtsproblemen en slaapapneu kunnen ook verbeteren.  


Doordat er bij de mini gastric bypass slechts één verbinding wordt aangelegd tussen de maag en de dunne darm, is het risico op complicaties door lekkage kleiner dan bij de gewone gastric bypass. Bovendien worden bij patiënten met een mini bypass minder interne verwikkelingen zoals darmhernia of darmdraaiing vastgesteld.

Maak een afspraak

Maak een online afspraak met Dr. Van Cauwenberge en bespreek jouw opties voor een mini gastric bypass.

Boek je afspraak

Postoperatieve richtlijnen

Een mini gastric bypass is een betrekkelijk eenvoudige operatie. Toch blijft het een chirurgische ingreep waardoor er bepaalde postoperatieve maatregelen moeten worden genomen:

Verblijf in het ziekenhuis

Meestal moet je na de operatie één nacht in het ziekenhuis blijven, zodat je de juiste medische zorg krijgt in geval van nood. Is de operatie goed verlopen, dan mag je de volgende dag in principe naar huis. Ook indien je medicatie neemt, kan deze tijdens de opname in het ziekenhuis worden aangepast. Dit is bijvoorbeeld het geval voor bloeddruk- en diabetesmedicatie.

Dieet na de operatie

Kort na de operatie mag je alleen heldere vloeistoffen drinken. Na drie weken mag je overschakelen op een half vloeibaar dieet waarbij je enkel zachte voeding mag eten. Hierbij is het heel belangrijk om langzaam te kauwen en kleine hoeveelheden te eten: je nieuwe maagje is dan nog gevoelig. 

Om het gewichtsverlies te bevorderen vermijd je best suikers en vetten. Gezonde tussendoortjes zijn wel steeds toegelaten. In het algemeen moet je erop letten dat je voldoende eiwitten en mineralen opneemt. 

Een nadeel van een gastric bypass is dat je na de ingreep levenslang vitamines zal moeten innemen. Hierbij is het aangewezen om een beroep te doen op een voedingsdeskundige zodat je goed weet hoe jouw maaltijden moeten worden samengesteld.

Follow-up door dr. Van Cauwenberge

Een maand na de operatie wordt er een controle uitgevoerd door Dr. Van Cauwenberge. Jouw herstelproces, gewichtsverlies en opname van vitamines wordt dan nagekeken. Hierna kom je maar om de twee jaar op controle, tenzij er bepaalde problemen optreden die aan de ingreep gerelateerd zijn.

Overweeg je een mini gastric bypass? Maak een afspraak bij Dr. Van Cauwenberge!

Dr. Van Cauwenberge heeft ondertussen al 15 jaar ervaring als chirurg. Hij heeft dan ook meer dan 500 uitgevoerde behandelingen achter de rug. Onder meer is Dr. Van Cauwenberge gespecialiseerd in obesitaschirurgie: deze problematiek kent geen geheimen meer voor hem. Dr. Van Cauwenberge staat dan ook garant voor een persoonlijke en individuele opvolging na deze chirurgische ingreep.


Overweeg je een mini gastric bypass? Of wil je graag weten welke soort gastric bypass het meest geschikt is voor jou? Neem dan gerust contact op met Dr. Van Cauwenberge. Een aantal onderzoeken moeten zeker uitgevoerd worden vooraleer men een operatiedatum kan vastleggen, maar in principe kan u bij ons vrij snel worden geholpen. Ook voor post-bariatrische chirurgie, zijnde de correctie-ingrepen die uitgevoerd moeten worden na de voorafgaande obesitaschirurgie, kan je bij Dr. Van Cauwenberge terecht.

Heb je nog andere vragen over de mini gastric bypass?

Aarzel dan niet om me te contacteren. Wil je graag de mogelijkheden voor een mini gastric bypass bespreken? Maak dan een online afspraak in mijn privépraktijk of in het AZ Sint-Jan ziekenhuis in Brugge.

Gerelateerde artikels

Nog op zoek naar meer informatie over een gastric bypass? Lees dan ook onderstaande artikels.