Gastric bypass nadelen? Alles wat je moet weten over de ingreep

Voor mensen die lijden aan overgewicht en reeds allerhande methoden om af te vallen een kans hebben gegeven, kan een gastric bypass operatie een laatste oplossing bieden. Toch komt zo’n operatie niet steeds zonder risico’s en complicaties. In dit artikel licht dr. Van Cauwenberge alle nadelen van een gastric bypass toe, zodat je volledig op de hoogte bent vooraleer je kiest voor deze levensveranderende operatie.

Wat is een gastric bypass?

Laten we beginnen bij het begin: wat is een gastric bypass en hoe kan dit mensen met overgewicht helpen? Een gastric bypass is een chirurgische ingreep die wordt uitgevoerd om gewichtsverlies bij mensen met ernstig overgewicht te bevorderen. De laatste jaren is deze bariatrische operatie erg populair geworden vanwege zijn effectiviteit en indrukwekkende resultaten.

Bij een gastric bypass via kijkoperatie, ook wel een laparoscopische gastric bypass genoemd, wordt de maag verkleind en het spijsverteringsstelsel omgeleid. Het doel hiervan is de hoeveelheid voedsel die je in één keer kan eten te verminderen, alsook het beperken van de opname van voedingsstoffen. Dankzij de kleinere maagzak en het omzeilen van een deel van de dunne darm is dit mogelijk.

Verloop van de gastric bypass ingreep

Opdat je zo goed mogelijk voorbereid bent op de operatie, zet dr. Van Cauwenberge voor jou hieronder het volledige verloop uiteen:

1. Voorbereiding

Vooraleer je in aanmerking komt voor een gastric bypass ingreep, gebeurt er een medische controle door dr. Van Cauwenberge. Hierbij gaat hij na of je in aanmerking komt voor de operatie, bijvoorbeeld door te kijken of je calorie- en portie-inname reeds verminderd is. Dit is immers nodig indien je na de operatie goed wilt herstellen. Daarnaast zal de behandelend chirurg je ook op de hoogte brengen van het verloop van de operatie, alsook mogelijke risico’s en complicaties.

2. Anesthesie

Voor de operatie zelf van start gaat, zal een algemene verdoving uitgevoerd worden door de behandelend chirurg. Tijdens de operatie ben je volledig in slaap en voel je geen pijn. Dit is immers nodig, gezien een maagverkleining een redelijk zware operatie is.

3. Toegang tot de maag

Zodra de anesthesie in werking is, zal de behandelend arts enkele kleine incisies in de buikwand maken. Op die manier wordt een gemakkelijkere toegang tot de maag gecreëerd voor de laparoscoop, waarmee de chirurg de buikholte goed kan visualiseren.

4. Scheiding van de maag

Nu volgt de daadwerkelijke maagverkleining. De chirurg zal de maag verkleinen door deze in twee delen te verdelen: een kleine maag bovenaan, en een grote maag onderaan. Dit kan worden gedaan door het gebruik van chirurgische nietjes of een verstelbare maagband. Dankzij de verkleinde maag zal je in de toekomst sneller een “vol” gevoel hebben, en daardoor minder eten consumeren.

5. Aanleggen van de bypass via de dunne darm

Nadien volgt de maagomleiding, ofwel maag bypass. Hierbij wordt een deel van de dunne darm losgemaakt en verbonden met de kleine maagzak. Dit creëert een omleiding (“bypass”) in het spijsverteringskanaal, gezien een groot deel van de maag en dunne darm nu wordt omzeild. Hierdoor worden minder calorieën en andere voedingsstoffen opgenomen, wat ook een gunstig effect heeft op het afvallen.

6. Sluiting en herstel

Nadat de operatie succesvol is afgerond, worden de kleine incisies in de buikwand zorgvuldig gehecht en goed afgedekt met verband. Over het algemeen moet je na de operatie even in het ziekenhuis verblijven, zodat je voldoende kan herstellen.

Maak een afspraak

Maak een online afspraak met Dr. Van Cauwenberge en bespreek jouw opties voor een gastric bypass.

Boek je afspraak

Voordelen van de gastric bypass operatie

Een gastric bypass is een levensveranderende operatie, die heel wat voordelen met zich meebrengt. Zo zal je niet alleen snel afvallen, maar ook blijvend afvallen. Zeg vaarwel tegen je oude eetpatroon: de kleinere maag en nieuwe verbindingen van de spijsvertering zorgen ervoor dat je vanaf nu enkel kleinere porties kan consumeren en verminderen de opname van calorieën. Mensen die een bypass ondergingen halen met gemak een gemiddeld gewichtsverlies van tientallen kilo’s.

Daarnaast heeft een gastric bypass vaak een positieve invloed op je algemene gezondheid. Zo kan deze operatie leiden tot een verbetering van obesitasgerelateerde aandoeningen zoals diabetes type 2, hoge bloeddruk of een hoog cholesterolgehalte. Uit onderzoek blijkt bovendien dat je een verbetering zal merken in je algemene kwaliteit van leven dankzij een toename van energie en verbeterde mobiliteit.

Tot slot is een gastric bypass operatie een ingreep waarvan de hersteltijd relatief kort is. Er wordt geen grote wond gemaakt dankzij de laparoscopische operatie, waardoor het herstel sneller verloopt.

Nadelen van de gastric bypass operatie

Hoewel een gastric bypass kan zorgen voor een drastisch gewichtsverlies, zijn er een aantal nadelen van de operatie die niet over het hoofd mogen worden gezien. Een maagverkleining ondergaan is immers erg ingrijpend. Dr. Van Cauwenberge zet hieronder de belangrijkste nadelen van een maagverkleining uiteen:

Risico’s en complicaties na de operatie

Net zoals bij andere chirurgische ingrepen kunnen complicaties na de operatie niet volledig worden uitgesloten. Denk hierbij vooral aan infecties, bloedingen, bloedstollingen of problemen met de spijsvertering. Hoewel deze complicaties vrij zeldzaam zijn, is het toch belangrijk hiervan op de hoogte te zijn zodat ze niet over het hoofd worden gezien.

Voedingsdeficiënties

Hoewel een vermindering van de opname van calorieën op het eerste gezicht gunstig lijkt, kan dit ook belangrijke complicaties met zich meebrengen. Dit kan immers leiden tot een tekort aan belangrijke voedingsstoffen, waaronder vitamines, mineralen en eiwitten. Het kan zijn dat je vitaminesupplementen moet innemen, zodat vitaminetekorten voorkomen kunnen worden.

Dumping syndroom

Soms kan het voorkomen dat het voedsel te snel van de maag naar de darmen gaat, wat kan leiden tot een opgeblazen gevoel, misselijkheid, braken en diarree. Deze aandoening is ook beter bekend als “dumping syndroom”.

Verhoogde kans op galstenen

Mensen die een gastric bypass, mini gastric bypass of gastric sleeve operatie hebben laten uitvoeren, hebben een verhoogde kans op galstenen. Dit kan leiden tot buikpijn, misselijkheid en overgeven.

Psychologische uitdagingen

Tot slot mogen ook de psychologische uitdagingen die komen kijken bij het uitvoeren van een gastric bypass operatie niet over het hoofd worden gezien. Het verlies van gewicht is voor veel patiënten een zwaar proces, waarbij ze zichzelf op een andere manier leren zien. Zaken als overtollige huid en gewrichtsklachten kunnen een emotionele tol eisen op de patiënt.

Consulteer dr. Van Cauwenberge voor alle informatie over jouw gastric bypass operatie

Dat een gastric bypass operatie een grote impact zal hebben op je dagelijks doen en laten, is duidelijk. Hoewel de operatie niet eenvoudig is en gepaard gaat met enkele belangrijke risico’s die niet over het hoofd mogen worden gezien, zal deze ingreep jouw leven vooral in positieve zin veranderen. Indien vorige pogingen tot gewichtsverlies onsuccesvol zijn gebleken, kan een gastric bypass jouw laatste redmiddel zijn. Wil je graag in aanmerking komen voor deze levensveranderende operatie? Neem vandaag nog contact op met dr. Van Cauwenberge voor een eerste consultatie.

Maak hier je afspraak

Heb je nog andere vragen over de navelbreukoperatie?

Aarzel dan niet om me te contacteren. Wil je graag de mogelijkheden voor een navelbreukoperatie bespreken? Maak dan een online afspraak in mijn privépraktijk of in het AZ Sint-Jan ziekenhuis in Brugge.

Gerelateerde artikels

Nog op zoek naar meer informatie over een gastric bypass? Lees dan ook onderstaande artikels.