Gastric bypass na 5 jaar: een overzicht van mogelijke resultaten

Gastric bypass, oftewel maagverkleining

Een gastric bypass, ook wel maagverkleining genoemd, is een chirurgische ingreep waarbij een deel van de maag wordt afgesloten. Een ander, kleiner deel van de maag wordt via de twaalfvingerige darm verbonden met de dunne darm waarbij de darm wordt “omgeleid’ (oftewel “gebypasst”).

Het grootste deel van de maag, oftewel de restmaag, blijft in het lichaam en produceert nog verteringssappen en hormonen, maar vervoert geen voedsel meer. Deze ingreep is bedoeld voor mensen met overgewicht, en werd de afgelopen jaren frequent toegepast in de obesitaschirurgie.

Wat zijn de resultaten van een gastric bypass na 5 jaar?

De gastric bypass zorgt op verschillende manieren voor blijvend gewichtsverlies. Allereerst kan je doordat een groot gedeelte van de maag wordt afgesloten niet langer grote hoeveelheden voeding opnemen. Over het algemeen consumeren patiënten na een gastric bypassoperatie veel kleinere porties voeding dan voordien. Hierdoor verkrijgt het lichaam minder calorieën, met drastisch gewichtsverlies als gevolg.

Verder treden er door de gastric bypass belangrijke veranderingen in het verteringsproces op: zo worden bijvoorbeeld suiker- en vetrijke voedingswaren veel minder goed opgenomen. Ook de hormoonbalans en het microbioom van de darm ondergaan belangrijke veranderingen. Dit leidt allemaal tot duurzaam gewichtsverlies van de patiënt.

Volg je nauwkeurig alle richtlijnen die Dr. Van Cauwenberge na de operatie zal meegeven, dan raak je waarschijnlijk voorgoed van het overgewicht af. 

Voor wie is een gastric bypass operatie geschikt?

Een gastric bypass operatie wordt meestal uitgevoerd als laatste redmiddel. Deze ingreep is dan ook alleen geschikt voor de patiënten bij wie de klassieke methoden om gewicht te verliezen geen blijvende resultaten hebben opgebracht. Dit wil dus zeggen dat je gedurende een zekere periode een gezond dieet moet hebben gevolgd waarbij er geen duurzame resultaten werden geboekt. Pas dan kan een gastric bypass overwogen worden.

Men kan dus alleen een gastric bypass ondergaan wanneer het duidelijk is geworden dat de klassieke technieken om gewichtsverlies te bevorderen niet werken. Deze ingreep is dan ook voorbehouden voor patiënten met extreem overgewicht. Dit wil zeggen dat je een body mass index (BMI) van 40 of hoger moet hebben om in aanmerking te komen. Ook voor mensen met  een BMI tussen 35 en 40 kan een gastric bypass mogelijk een oplossing bieden indien er sprake is van obesitas-gerelateerde gezondheidsproblemen zoals diabetes, slaapapneu of hoge bloeddruk.

Maak een afspraak

Maak een online afspraak met Dr. Van Cauwenberge en bespreek jouw opties voor een navelbreukoperatie.

Boek je afspraak

Kan ik zomaar een operatiedatum voor een gastric bypass vastleggen?

 Een gastric bypass moet grondig worden overwogen. Zo’n operatie brengt net zoals alle andere chirurgische ingrepen mogelijke complicaties en risico’s met zich mee. Wij zullen dus alleen een gastric bypass bij een patiënt uitvoeren na een zorgvuldig en multidisciplinair overleg.

Dit verloopt als volgt: wanneer je contact opneemt met Dr. Van Cauwenberge, plannen we een eerste gesprek in. Tijdens de eerste raadpleging overloopt Dr. Van Cauwenberge de operatieve mogelijkheden. Bij de keuze van de ingreep wordt rekening gehouden met verschillende factoren zoals jouw noden, wensen en gezondheidstoestand. Hoewel er eerst een aantal onderzoeken doorlopen moeten worden vooraleer een ingreep kan plaatsvinden, kan je bij ons in principe vrij snel worden geholpen.

Postoperatieve nazorg

Een gastric bypass operatie blijft een chirurgische ingreep. Dit wil zeggen dat er risico’s op complicaties bestaan, net zoals dit voor alle operaties het geval is. Wees gerust: ernstige verwikkelingen na een goed uitgevoerde gastric bypass komen niet vaak voor. Toch moet er een aantal preventieve maatregelen worden genomen om de kans op complicaties te verkleinen.

Verblijf in het ziekenhuis

Meestal moet je na de operatie één nacht in het ziekenhuis blijven, zodat de artsen kunnen ingrijpen indien er sprake is van ernstige complicaties. Geen paniek, een gastric bypass is geen zware operatie en bij de meeste patiënten zorgt zo’n ingreep niet voor ernstige verwikkelingen.  


Is de operatie goed verlopen, dan mag je de volgende dag in principe naar huis. Ook indien je medicatie neemt, kan deze tijdens de opname in het ziekenhuis worden aangepast. Dit is bijvoorbeeld het geval voor bloeddruk- en diabetesmedicatie.

Dieet na de operatie

Kort na de operatie mag je alleen heldere vloeistoffen drinken. Na drie weken mag je overschakelen op een half vloeibaar dieet waarbij je enkel zachte voeding mag eten. Hierbij is het heel belangrijk om langzaam te kauwen en kleine hoeveelheden te eten: je kleine maag blijft gedurende een bepaalde periode gevoelig. 

 

Om het gewichtsverlies te bevorderen vermijd je best suikers en vetten. Gezonde tussendoortjes zijn wel steeds toegelaten. In het algemeen moet je erop letten dat je voldoende eiwitten en mineralen opneemt: een gezond eetpatroon is cruciaal opdat gewichtsverlies op lange termijn blijft behouden. Als je daarvoor ongezonde voeding consumeerde, moet je dus een nieuwe levensstijl aannemen. 


Een nadeel van een gastric bypass is dat je na de ingreep levenslang vitamines zal moeten innemen zodat vitaminetekorten voorkomen kunnen worden. Hierbij is het aangewezen om een beroep te doen op een voedingsdeskundige zodat je goed weet hoe jouw maaltijden moeten worden samengesteld.

Controle door Dr. Van Cauwenberge

Een maand na de operatie wordt er een controle uitgevoerd door Dr. Van Cauwenberge. Jouw herstelproces, gewichtsverlies en opname van vitamines wordt dan nagekeken. Hierna kom je maar om de twee jaar op controle, tenzij er bepaalde problemen optreden die aan de ingreep gerelateerd zijn.

Alternatieven voor een gastric bypass

Een gastric bypass operatie is een van de meest frequent toegepaste ingrepen in de obesitaschirurgie. Echter, dit is niet de enige mogelijkheid om op een chirurgische manier gewichtsverlies te bevorderen: er bestaan verschillende alternatieven voor een gastric bypass.

Zo is een gastric sleeve, oftewel een sleeve gastrectomie, een alternatief voor een gastric bypass. Bij de sleeve gastrectomie wordt een groot stuk van de maag weggenomen waardoor de maag een soort buis wordt. Hierdoor zal je, net zoals bij de gastric bypass, minder grote hoeveelheden voeding kunnen innemen. Daarnaast is er ook sprake van een hormonale verandering die ervoor zorgt dat je minder honger zal hebben.

Bij Dr. Van Cauwenberge kan je zowel voor een gastric bypass operatie als voor een sleeve gastrectomie terecht.

Op zoek naar een obesitaschirurg? Dr. Van Cauwenberge heeft meer dan 15 jaar ervaring

Dr. Van Cauwenberge heeft ondertussen al 15 jaar ervaring als chirurg. Hij heeft dan ook meer dan 500 uitgevoerde behandelingen achter de rug. Onder meer is Dr. Van Cauwenberge gespecialiseerd in obesitaschirurgie: deze problematiek kent geen geheimen meer voor hem. Dr. Van Cauwenberge staat dan ook garant voor een persoonlijke en individuele opvolging na deze chirurgische ingreep.

Overweeg je een chirurgische ingreep om komaf te maken met overgewicht? Maak een afspraak bij Dr. Van Cauwenberge om de mogelijkheden te ontdekken.

Heb je nog andere vragen over de gastric bypass?

Aarzel dan niet om me te contacteren. Wil je graag de mogelijkheden voor een gastric bypass? Maak dan een online afspraak in mijn privépraktijk of in het AZ Sint-Jan ziekenhuis in Brugge.

Gerelateerde artikels

Nog op zoek naar meer informatie over een gastric bypass? Lees dan ook onderstaande artikels.