Liesbreuk: symptomen en behandelingsmogelijkheden toegelicht

Een liesbreuk komt vaak voor, en dit vooral bij mannen: volgens een schatting van UZ Leuven wordt 25% van de mannen getroffen door deze aandoening. Gelukkig kan een liesbreuk efficiënt behandeld worden. Het is echter wel belangrijk om op tijd in te grijpen: zo voorkom je mogelijke complicaties of verergering van de symptomen.

Wat is een liesbreuk?

Een liesbreuk, ook wel een hernia inguinalis genoemd, is een aandoening waarbij een stukje darm of buikvlies door een opening in de buikwand uitpuilt in de liesstreek. Een liesbreuk ontstaat meestal door druk of spanning op een zwakke plek in de buikwand en kan aanleiding geven tot onaangename symptomen.

Vooral bij mannen is hernia inguinalis een frequente aandoening. Ook bij vrouwen kan een liesbreuk ontstaan, hoewel het veel minder vaak voorkomt.

Symptomen van een liesbreuk op een rij

Denk je dat je te maken hebt met een liesbreuk? Kijk dan even of je last hebt van volgende symptomen:

Zichtbare zwelling

Eén van de voornaamste symptomen van een liesbreuk is een zichtbare zwelling in de liesstreek. Zo merkt men vaak een uitstulping of een bult ter hoogte van de liesstreek. Bij mannen kan deze zwelling zich ter hoogte van de balzak bevinden.

Matige pijn in de liesstreek

Een ander symptoom van een liesbreuk is een pijnlijk gevoel aan de plek waar de liesbreuk is ontstaan. In principe gaat het om vervelende, niet-scherpe pijn. Vooral bij zwaar tillen of andere fysieke inspanningen kan men een branderig gevoel in de liesstreek ervaren.

Valt de pijn mee, dan is er geen sprake van urgentie en moet de liesbreuk dus niet dringend geopereerd worden. Symptomen van een liesbreuk kunnen echter voor langdurige last zorgen waar je liever snel van af wilt.

Ernstige pijn bij een beklemde liesbreuk

Een liesbreuk kan jammer genoeg ook voor ernstige klachten zorgen, bijvoorbeeld wanneer er sprake is van een beklemde liesbreuk. Bij dit soort liesbreuk worden de bloedvaten van de darmen of de darm zelf soms afgesloten. Er zit dan een stukje darm vast in de opening dat niet meer teruggeduwd kan worden.

Wanneer een liesbreuk beklemd raakt kan dit ernstige pijn in de lies veroorzaken.Hierbij is een dringende operatie nodig van de liesbreuk om de pijn weg te nemen en ernstige complicaties te voorkomen.

Een liesbreuk kan heel lastig zijn. Wanneer zou je voor een liesbreuk operatie moeten kiezen? En hoe gaat dat dan juist in zijn werk?

Hoeveel je exact betaalt, hangt natuurlijk ook af van het type operatie dat je nodig hebt, of er enkel overtollige huid verwijderd wordt of of men ook vet moet verwijderen, en nog veel meer. We lichten alle belangrijke details over de buikwandcorrectie toe in dit artikel.

Wat bepaalt de prijs van een buikwandcorrectie?

Hoeveel jij uiteindelijk zal moeten betalen voor je buikwandcorrectie, hangt van verschillende factoren af. Hieronder sommen we op welke elementen een belangrijke rol spelen in het kostenplaatje van jouw buikwandcorrectie.

Neem contact op

Heb je veel last van een plotse hevige pijn in de liesstreek? Neem dan dringend contact op met je huisarts of Dr. Van Cauwenberge om mogelijke complicaties te voorkomen.

Boek je afspraak

Een liesbreuk geneest niet vanzelf

Helaas geneest een liesbreuk nooit vanzelf. Gelukkig kan deze aandoening wel efficiënt behandeld worden. Als het uitstekende bultje eenvoudig teruggeduwd kan worden, dan is er geen chirurgische ingreep nodig. Is dit niet het geval, dan is een liesbreukoperatie de enige manier om een liesbreuk te behandelen.

Geen paniek, een liesbreukoperatie is niet gevaarlijker dan een gemiddelde chirurgische ingreep. Natuurlijk kan er, net zoals dit bij iedere behandeling het geval is, sprake zijn van medische complicaties. De meest frequente verwikkelingen zijn zwelling en blauwe plekken door bloeduitstorting. Deze klachten verdwijnen in de loop van het herstel vanzelf.

Hoe behandelt Dr. Van Cauwenberge een liesbreuk?

De operatie van een liesbreuk gebeurt meestal via een dagopname. Dit gebeurt onder algemene verdoving: je voelt dus helemaal niets tijdens de ingreep. 

Er zijn twee technieken om liesbreuken te behandelen: door middel van een open operatie of een kijkoperatie (laparoscopisch). Een kijkoperatie is een niet-invasieve ingreep, wat betekent dat er niet gesneden wordt: de instrumenten worden via kleine gaatjes ingebracht om van binnenuit de inbreuk te herstellen. Bij een klassieke operatie wordt de liesbreuk in de buikwand hersteld via een snee. Tijdens het lichamelijke onderzoek van de eerste raadpleging zal Dr. Van Cauwenberge nagaan welk herstel voor jou het meest geschikt lijkt en zal samen met jou de voor- en nadelen van iedere techniek overlopen. 

Kreeg je te maken met een liesbreuk en ben je de symptomen beu? Laat je behandelen door Dr. Van Cauwenberge!

Als het op je gezondheid aankomt, wil je niets aan toeval overlaten – ook niet de keuze van de behandelende dokter. Daarom is het enorm belangrijk om je op voorhand goed te informeren over de arts die de ingreep zal uitvoeren. Je gaat veel meer op je gemak zijn als je zeker bent dat de behandeling door een ervaren, gespecialiseerde dokter in goede banen wordt geleid.

Dr. Van Cauwenberge heeft ondertussen al meer dan 15 jaar ervaring en is onder meer gespecialiseerd in buikwandchirurgie. Als buikwandchirurg heeft hij al ettelijke liesbreukoperaties uitgevoerd. Dr. Van Cauwenberge werkt steeds op een wetenschappelijk onderbouwde manier: zelf is hij lid van BSAWS (Belgian Section of Abdominal Wall Surgery) en van EHS (European Hernia Society). Bij hem ben je dus echt in goede handen, letterlijk en figuurlijk.

Dr. Van Cauwenberge is verbonden aan het ziekenhuis AZ Sint-Jan Brugge-Oostende AV. Op deze locatie doet hij driemaal per week consultaties en voert hij tweemaal per week behandelingen uit. Daarnaast ben je ook welkom op raadpleging in de privépraktijk van Dr. Van Cauwenberge.

Neem contact op met Dr. Van Cauwenberge

Heb je meer vragen over de operatie? Of wens je graag je liesbreuk te laten behandelen? Neem vandaag nog contact op met Dr. Van Cauwenberge.

Boek je afspraak

Heb je nog andere vragen?

Heb je nog vragen? Neem contact op met dokter Van Cauwenberge of maak een online afspraak in zijn privépraktijk te Brugge of in het AZ Sint-Jan in Brugge.

Gerelateerde artikels

Nog op zoek naar meer informatie over een liesbreuk? Lees dan ook onderstaande artikels.