Liesbreuk opereren: alles wat je moet weten over liesbreukoperaties

Een liesbreuk is een aandoening waarbij een zwakke plek in de buikwand zorgt voor het uitsteken van weefsel of organen. Het gaat om een vaak voorkomend medisch probleem dat voor enige ongemakken kan zorgen. In sommige gevallen is een liesbreukoperatie noodzakelijk om de liesbreuk te herstellen en complicaties te voorkomen. Dr. Van Cauwenberghe legt uit wat de belangrijkste aspecten van een dergelijke operatie zijn, alsook de oorzaken, symptomen en diagnose van een liesbreuk. 

Dr. Van Cauwenberge is een ervaren algemeen chirurg met een specialisatie in de behandeling van liesbreuken. Hij is verbonden aan het AZ Sint-Jan-Brugge-Oostende AV en heeft ook een privékliniek waar je terecht kan. Bij Dr. Van Cauwenberge kun je altijd rekenen op een persoonlijke benadering, grondige opvolging en uitgebreide expertise. Of je nu meer informatie wilt, vragen hebt of een afspraak wilt maken, aarzel niet om contact op te nemen met Dr. Van Cauwenberge. Hij staat klaar om je te helpen en je verder te begeleiden.

Wat is een liesbreuk?

Hernia inguinalis

Een liesbreuk treedt op wanneer er een opening of zwakke plek in de buikwand is waardoor het peritoneum – het vlies dat de buikholte bekleedt – of een deel van de darmen naar buiten komt. Een liesbreuk wordt in de medische wereld ook wel een hernia inguinalis genoemd.

Is een operatie altijd nodig?

Liesbreuken kunnen pijnlijk zijn of voor ongemakken zorgen. Slechts uitzonderlijk leidt een liesbreuk tot ernstige complicaties zoals darmobstructie of strangulatie, waarbij de bloedtoevoer naar het uitstekende weefsel wordt afgesneden. Hoewel niet alle liesbreuken onmiddellijk een operatie vereisen, kan deze uitstulping gecorrigeerd worden zodat de kans op complicaties zoals een beknelling van organen vermindert.

Indien je nauwelijks of geen klachten hebt en de zwelling zelf makkelijk terug kunt duwen is een operatie niet nodig. Een liesbreuk gaat echter nooit vanzelf weg en wordt groter indien er geen behandeling volgt, waardoor operatie na een paar jaar vaak wel nodig is.

Wat zijn de oorzaken van een liesbreuk?

Een liesbreuk kan worden veroorzaakt door een aangeboren zwakte van de buikwand of door factoren die de druk in de buikholte verhogen zoals zwaar tillen, hoesten of persen. Deze druk kan ervoor zorgen dat het peritoneum of de darmen door de zwakke plek naar buiten komen, wat in een liesbreuk resulteert.

Wat zijn de symptomen van een liesbreuk?

De symptomen van een liesbreuk kunnen variëren, maar veelvoorkomende symptomen zijn onder andere:

  • Een zichtbare zwelling of uitstulping in de liesstreek. Deze uitstulping is vaak extra zichtbaar wanneer je hoest of perst. Ook als je rechtstaat is de zwelling vaak  zichtbaarder dan wanneer je neerzit.
  • Pijn of ongemak zoals een branderig of stekend gevoel, vaak tijdens bepaalde activiteiten, bijvoorbeeld het tillen van objecten of hoesten.
  • Een zwaar of drukkend gevoel in de liesstreek.
  • Buikpijn of braken.

Diagnose en voorbereiding op de operatie

Hoe wordt een liesbreuk gediagnosticeerd?

Een liesbreuk kan meestal worden gediagnosticeerd door middel van een lichamelijk onderzoek, waarbij de arts de zwelling in de liesstreek onderzoekt en vraagt naar de symptomen. Soms kan aanvullend onderzoek nodig zijn om de diagnose te bevestigen. Er kan dan een echografie of een CT-scan van de lies gemaakt worden.

Medische onderzoeken en tests zoals bloedonderzoek en beeldvormingstechnieken kunnen helpen om de algemene gezondheidstoestand van de patiënt te beoordelen en eventuele complicaties of andere onderliggende aandoeningen op te sporen.

Voorbereidingen voor de operatie, inclusief dieet en medicatie

Indien je ervoor kiest je aan te melden voor een liesbreukoperatie door Dr. Van Cauwenberghe kan je rekenen op een persoonlijke aanpak, waarbij steeds zal onderzocht worden of een behandeling aangewezen is en wat de beste behandeling is in jouw situatie. Hierbij wordt jouw medisch dossier grondig bekeken. Ons team beantwoordt al jouw vragen en luistert naar jouw eventuele bezorgdheden.

Vóór de liesbreukoperatie zal je instructies krijgen van over wat je wel en niet mag eten en drinken voor de ingreep. Mogelijk moet je ook bepaalde medicijnen stoppen of aanpassen om het risico op bloedingen tijdens de operatie te verminderen. Al deze zaken worden uitgebreid overlopen tijdens een consultatie.

Welke behandelingen zijn mogelijk?

Verschillende chirurgische technieken voor liesbreukoperaties

Er zijn verschillende chirurgische technieken beschikbaar voor liesbreukoperaties, waaronder:

  • Klassieke open ingreep: hierbij maakt de chirurg een incisie in de liesstreek om toegang te krijgen tot de breuk en deze te herstellen.
  • Laparoscopische chirurgie (kijkoperatie): dit is een minimaal invasieve techniek waarbij de chirurg kleine incisies maakt en een laparoscoop (een dunne buis met een camera) gebruikt om de liesbreuk te herstellen. Meestal zal plaatselijke verdoving hier volstaan.

Een liesbreukoperatie duurt meestal 1 à 2 uur, afhankelijk van de situatie.

Voor- en nadelen van open chirurgie en laparoscopische chirurgie

Beide technieken hebben hun eigen voor- en nadelen. Open chirurgie biedt de chirurg direct toegang tot de breuk, maar kan een grotere incisie en een langere hersteltijd vereisen. Laparoscopische chirurgie daarentegen maakt gebruik van kleinere incisies, heeft doorgaans een kortere hersteltijd, maar is niet geschikt voor alle liesbreuken.

Maak een afspraak

Heb je veel last van een plotse, hevige pijn in de liesstreek? Neem dan dringend contact op met je huisarts of dr. Van Cauwenberge om mogelijke complicaties te voorkomen.

Boek je afspraak

Herstel en nazorg

Wat te verwachten na de operatie

Na de operatie kun je verwachten dat je enige tijd nodig hebt om te herstellen. De hersteltijd na een liesbreukoperatie varieert, maar de meeste mensen kunnen binnen enkele weken hun normale activiteiten hervatten. Je kunt pijn, zwelling en blauwe plekken ervaren in het geopereerde gebied. Het is belangrijk om de instructies van Dr. Van Cauwenberghe en het medisch team op te volgen met betrekking tot wondverzorging en medicatie. In sommige gevallen ervaren mensen chronische pijn na een liesbreukoperatie.

Pijnbestrijding en wondverzorging

Er zal je pijnmedicatie voorgeschreven worden om de ongemakken na de operatie te verlichten. Het is ook belangrijk om de wond schoon en droog te houden om infecties te voorkomen. De wonde ontsmetten is daarom een must.

Activiteiten en dieet na de operatie

Tijdens de herstelperiode zul je je activiteiten moeten beperken en vermijden om zwaar te tillen of intense lichamelijke inspanning te leveren. Daarnaast zal je ook specifieke instructies krijgen met betrekking tot je dieet.

Mogelijke complicaties en hoe deze te voorkomen

Hoewel liesbreukoperaties over het algemeen veilig zijn, kunnen er enkele complicaties optreden zoals infectie, bloedingen of het opnieuw optreden van de breuk. Het is belangrijk om eventuele zorgen of ongewone symptomen onmiddellijk aan ons medisch team te melden om complicaties te voorkomen of tijdig te behandelen.

Kies voor de expertise van Dr. Van Cauwenberge

Een liesbreukoperatie is vaak de beste behandelingsoptie om complicaties te voorkomen en de kwaliteit van leven te verbeteren. Dr. Van Cauwenberge heeft jarenlange ervaring bij het behandelen van liesbreukoperaties. Bij vragen of zorgen is het altijd raadzaam om contact op te nemen met hem of een van de medewerkers die jou graag verder helpen!

Heb je nog andere vragen?

Aarzel dan niet om me te contacteren. Wil je graag de mogelijkheden bespreken? Maak dan een online afspraak in mijn privépraktijk of in het AZ Sint-Jan ziekenhuis in Brugge.

Gerelateerde artikels

Nog op zoek naar meer informatie over een liesbreuk? Lees dan ook onderstaande artikels.