Liesbreuk operatie

Een liesbreuk kan heel lastig zijn. Wanneer zou je voor een liesbreuk operatie moeten kiezen? En hoe gaat dat dan juist in zijn werk?

Een liesbreuk: een lastige uitpuiling

Een liesbreuk is een uitpuiling die je in de lies ziet. Een uitpuiling wordt ook wel een hernia genoemd, en de liesregio wordt ook wel de inguinale regio genoemd. Vandaar dat een liesbreuk eigenlijk wordt verwoord als een hernia inguinalis. De uitpuiling ontstaat in een zwakke plek van de buikwand. Daardoor gaat het buikvlies (het peritoneum) uitstulpen en kunnen er ook darmen uitstulpen. Een hernia inguinalis komt vaker voor bij mannen.

De hernia kan je zien, maar het kan ook enkel zichtbaar zijn wanneer er druk op wordt uitgeoefend, zoals bijvoorbeeld bij hoesten of persen. Het kan geen klachten geven, een drukkend gevoel geven of ook simpelweg pijnlijk zijn.

Bestaan er verschillende soorten liesbreuken?

Ja, er bestaan twee verschillende soorten liesbreuken die op een andere manier ontstaan.

De indirecte liesbreuk is de liesbreuk die vaker klachten zal geven. Bij een indirecte liesbreuk loopt de breukzak langs het hele lieskanaal, langs de zaadstreng tot de balzak of tot een schaamlip.

De directe liesbreuk gaat echter door de bodem van het lieskanaal, en geeft door zijn verloop minder vaak klachten.

Is een liesbreuk dan hetzelfde als een rug hernia?

Nu je weet dat een liesbreuk een hernia wordt genoemd, zou je het kunnen verwarren met een andere hernia: de hernia van de rug of de nek. Bij dergelijke lumbale respectievelijk cervicale hernia’s stulpt de binnenkant van de tussenwervelschijf uit, wat kan drukken op zenuwen van het ruggenmerg. Dat kan dan rugpijn, nekpijn, tintelingen, krachtsverlies en nog andere klachten veroorzaken.

Een liesbreuk is dus helemaal iets anders dan een cervicale en lumbale hernia. Verder bestaan er ook hernia’s ter hoogte van de navel (een navelbreuk of hernia umbilicalis) en ter hoogte van de middenlijn van de buik (een hernia epigastrica). Zij zijn beiden zeldzamer dan een hernia inguinalis.

Een liesbreuk kan heel lastig zijn. Wanneer zou je voor een liesbreuk operatie moeten kiezen? En hoe gaat dat dan juist in zijn werk?

Hoeveel je exact betaalt, hangt natuurlijk ook af van het type operatie dat je nodig hebt, of er enkel overtollige huid verwijderd wordt of of men ook vet moet verwijderen, en nog veel meer. We lichten alle belangrijke details over de buikwandcorrectie toe in dit artikel.

Wat bepaalt de prijs van een buikwandcorrectie?

Hoeveel jij uiteindelijk zal moeten betalen voor je buikwandcorrectie, hangt van verschillende factoren af. Hieronder sommen we op welke elementen een belangrijke rol spelen in het kostenplaatje van jouw buikwandcorrectie.

Neem contact op

Meer weten over de exacte prijzen van deze ingreep? Neem contact op met dokter Van Cauwenberge voor uitgebreide informatie over de prijzen van deze operatie.

Boek je afspraak

Wanneer een ingreep nodig is

Een liesbreuk opereren is niet altijd noodzakelijk. Wanneer iemand helemaal geen klachten heeft en de liesbreuk tegelijkertijd makkelijk terug kan worden geduwd in de buik, is een operatie in principe niet nodig.

Wanneer is het absoluut wél nodig, en wanneer bestaat er ruimte voor discussie en overleg?

Wanneer een ingreep absoluut nodig is

Wanneer iemand plots heel felle pijn heeft bij een voordien pijnloze liesbreuk, kan het een beklemde liesbreuk zijn. Het kan dan ook zijn dat je de zwelling niet meer in de buik terug kan duwen, al is dit niet altijd het geval. Heb je plots het gevoel dat je liesbreuk ingeklemd wordt? Dan moet er dringend een ingreep gebeuren. Contacteer dan gerust dokter van Cauwenberge. 

Wanneer een ingreep nodig kan zijn

Wanneer iemand al een tijdje een liesbreuk heeft zonder klachten, maar plots toch erger wordende druk of pijn ervaart, kan dit heel belemmerend zijn. Dan kan er worden overwogen om op een bepaald moment in te grijpen.

Tevens moet men weten dat een liesbreuk nooit spontaan zal verdwijnen. Integendeel: op termijn heeft een liesbreuk eerder de neiging om groter te worden en mogelijks ook meer klachten. Hoe groter de breuk uiteindelijk, hoe complexer het definitieve operatieve herstel.

Sommige mensen kiezen er ook voor om de liesbreuk te behandelen omdat ze de uitstulping niet mooi vinden. Dit is natuurlijk een begrijpelijke cosmetische reden om een behandeling op te starten.

De ingreep stap voor stap uitgelegd

De enige mogelijke behandeling van een liesbreuk is een operatie. 

Voor de ingreep

Voordat iemand kan worden geopereerd, moet de arts natuurlijk zeker zijn dat het wel degelijk om een liesbreuk gaat. De juiste diagnose moet gesteld worden. Dit gebeurt door een klinisch onderzoek, en bij twijfel kan er ook een echo worden genomen. Je gaat dus steeds op afspraak bij de dokter van Cauwenberge alvorens je geopereerd wordt. 

Hoe snel de operatie dient te gebeuren, hangt af van hoe dringend de situatie is. Dreigt de liesbreuk ingeklemd te raken? Dan moet de operatie in urgentie gebeuren. Is het echter een chronisch probleem? Dan kan men rustig de operatie plannen.

Omdat het om een operatie gaat, is het belangrijk even na te gaan welke gezondheidsproblemen en welke medicatie de patiënt heeft. Het is belangrijk te weten of er hart- of longproblemen zijn, niet alleen voor de chirurg, maar vooral voor de anesthesist. De anesthesist is de arts die de patiënt in slaap doet en die de patiënt tijdens de operatie monitort en in het oog houdt. Zo kan de operatie vlot en veilig verlopen.

De ingreep zelf

De operatie gebeurt onder volledige algemene verdoving

Om een liesbreuk te opereren krijgt een kijkoperatie de voorkeur. Bij een kijkoperatie of een laparoscopische ingreep kan men met behulp van kleine gaatjes en kleine sneetjes toegang krijgen tot de buikholte. In sommige gevallen moet men toch kiezen voor een open ingreep. Wanneer je een kijkoperatie ondergaat, zijn de mogelijke resterende littekens veel kleiner dan bij open chirurgie.

Tijdens de operatie wordt het stuk van het buikvlies dat uitpuilt verwijderd. Daarna worden alle uitpuilende structuren (zoals een stuk darm) weer naar binnen geduwd en op zijn plaats gezet. Meestal wordt er nog een netje geplaatst om de buikwand te verstevigen, zodat er minder kans is dat de wand opnieuw verzwakt. Tot slot worden alle gaatjes door middel van hechtingen gesloten.

In sommige gevallen is een kijkoperatie niet mogelijk en dient een open operatie uitgevoerd te worden. Dit is o.a. het geval indien de breuk zeer groot is, indien men reeds uitgebreide chirurgie gehad heeft ter hoogte van de (onder) buik of indien de breuk een herval (recidief) is na een vorig herstel met kijkoperatie. Bij een open operatie wordt een incisie gemaakt van een 5 à 7 cm en wordt een netje geplaatst. Een open operatie kan, in tegenstelling tot een kijkoperatie, in bepaalde gevallen uitgevoerd worden onder ‘plaatselijke’ (loco-regionale) verdoving.

Na de ingreep

De nazorg

Je hoeft geen dagen in het ziekenhuis te blijven. De ingreep gebeurt via een dagopname. Enkel in bepaalde gevallen wordt men één nacht opgenomen in het ziekenhuis.

De wondjes na de ingreep ontsmetten is niet nodig. De wondjes worden immers gelijmd en die lijm lost vanzelf op na een tweetal weken. Men kan hier zelfs gerust een douche mee nemen. Een controle bij Dr. Van Cauwenberge wordt voorzien na een tweetal weken – je krijgt hiervoor een afspraak mee wanneer je naar huis gaat.

Mogelijke complicaties

Kortom, wanneer je abnormaal veel pijn voelt, je een zwelling, roodheid, warmte of vocht opmerkt, contacteer je best de chirurg.

Neem contact op

Wil je graag meer informatie? Neem dan gerust contact op met dokter Van Cauwenberge zodat hij jou van de nodige informatie kan voorzien.

Boek je afspraak

Is een ingreep definitief?

Meestal geeft een ingreep een levenslang resultaat. De kans op recidief nadat er een netje wordt geplaatst, wordt geschat op 1 tot 3% in de komende tien jaar. Aan de andere kant is de kans op een liesbreuk natuurlijk wel dezelfde als die in de bevolking die niet werd geopereerd. 

Deze ingreep kan je met een gerust hart aan dokter Van Cauwenberge overlaten. Hij heeft al meer dan 15 jaar expertise in de liesbreukchirurgie. Heb je nog andere vragen, of wens je meteen een afspraak te maken? Neem dan gerust contact op!

Heb je nog andere vragen?

Heb je nog vragen? Neem contact op met dokter Van Cauwenberge of maak een online afspraak in zijn privépraktijk te Brugge of in het AZ Sint-Jan in Brugge.

Gerelateerde artikels

Nog op zoek naar meer informatie over een liesbreuk? Lees dan ook onderstaande artikels.