Laparoscopische liesbreukoperatie door Dr. Van Cauwenberge

Kreeg je te maken met een liesbreuk en wil je deze laten behandelen? Dan is een chirurgische ingreep de juiste keuze! De laparoscopische liesbreukoperatie is de optimale manier om van de vervelende klachten van een liesbreuk af te raken.

 

Hierbij is de keuze van de behandelend chirurg natuurlijk uiterst belangrijk: je gezondheid is te belangrijk om het aan het toeval over te laten. Dr. Van Cauwenberge is een gerenommeerde chirurg met meer dan 15 jaar ervaring. Eén van zijn specialisaties is buikwandchirurgie: hij heeft dan ook talrijke liesbreuken mogen behandelen. Bij hem ben je dus écht in goede handen!


Wens je zo snel mogelijk je liesbreuk te laten behandelen? Wacht niet langer: neem vandaag nog contact op met Dr. Van Cauwenberge.

Wat is een liesbreuk?

Een liesbreuk, ook wel een hernia inguinalis genoemd, is een aandoening waarbij een stukje darm of buikvlies door een opening in de buikwand uitpuilt in de liesstreek. Als de breuk zich hoog in de dij bevindt, net onder de lies, wordt ook wel van een dijbreuk gesproken.

Wat merk ik bij een liesbreuk?

De twee voornaamste symptomen van een liesbreuk zijn een zichtbare zwelling en een onaangenaam, pijnlijk gevoel op de plaats waar de liesbreuk is ontstaan.

Zwelling

Zwelling is het belangrijkste visuele symptoom van een liesbreuk: zo is er vaak een duidelijke uitstulping of bult ter hoogte van de liesstreek zichtbaar. De zwelling kan variëren in grootte en bevindt zich meestal in de liesstreek. Vaak vertellen patiënten met een liesbreuk dat ze het gevoel hebben dat er iets “in de weg” zit in de lies. Bij mannen kan een zwelling ook tot de balzak doorlopen. 

 

De zwelling wordt beter zichtbaar bij hoesten, zwaar tillen of persen. Bij mensen met een hoger vetgehalte kan de liesbreuk iets minder zichtbaar zijn. 

Pijn in de liesstreek

Het tweede voornaamste symptoom van een liesbreuk is pijn op de plek waar de liesbreuk is ontstaan. De pijn die met de liesbreuk gepaard gaat, is meestal mild en kan ook als een gevoel van druk of ongemak in de liesstreek worden ervaren. Het ongemakkelijke gevoel wordt bij zwaar tillen, persen of hoesten feller, net zoals de zwelling.

Plots last van hevige pijn in de liesstreek? Neem contact op met een arts! 

Is milde chronische pijn in de liesstreek het enige symptoom dat je ervaart, dan is de liesbreuk niet gevaarlijk en is een chirurgische ingreep niet dringend, maar wel aanbevolen. Als je daarentegen plots hevige pijn voelt, dan kan er sprake zijn van een beklemde liesbreuk. Bij een beklemde liesbreuk worden de bloedvaten van de darmen of de darm zelf soms afgesloten. Er zit dan een stukje darm vast in de opening dat niet meer teruggeduwd kan worden. Hierbij is een dringende behandeling van de liesbreuk nodig om ernstige complicaties te voorkomen.

Heb je veel last van een plotse hevige pijn in de liesstreek? Neem dan dringend contact op met je huisarts of dr. Van Cauwenberge!

Kan een liesbreuk zichzelf herstellen?

Neen, een liesbreuk kan helaas niet vanzelf overgaan. Hoewel een liesbreuk vaak geen dringende ingreep vereist, is het ook niet aan te raden om deze aandoening volledig te negeren om mogelijke complicaties te vermijden. 

 

Gelukkig kan een liesbreuk hersteld worden door een chirurgische ingreep. Doorgaans bestaan er twee technieken om een liesbreuk te behandelen: een klassieke invasieve en een minimaal invasieve laparoscopische techniek

Neem contact op

Meer weten over de exacte prijzen van deze ingreep? Neem contact op met dokter Van Cauwenberge voor uitgebreide informatie over de prijzen van deze operatie.

Boek je afspraak

Laparoscopische techniek

Met de term “laparoscopische techniek” verwijst men naar een kijkoperatie. Een kijkoperatie is een minimaal invasieve ingreep, wat betekent dat er niet gesneden wordt: onder algemene verdoving worden de instrumenten via kleine gaatjes ingebracht om van binnenuit de inbreuk te herstellen. Via een beeldscherm kan de arts zo de binnenkant van de buik bekijken. Doordat de beelden groot op het scherm zichtbaar zijn, kan de chirurg zeer nauwkeurig te werk gaan.

Laparoscopische techniek is een vorm van minimaal invasieve chirurgie. Dit wil zeggen dat deze techniek zo weinig mogelijk schade aan het menselijk weefsel toebrengt. Een sparende operatie dus, met toch nog maximaal resultaat. Met een kijkoperatie herstellen de meeste patiënten snel en is de kans op littekens miniem.

Klassieke operatie

Een andere mogelijkheid om een liesbreuk te behandelen is door middel van een klassieke operatie. Hierbij wordt er onder algehele anesthesie een insnede gemaakt ter hoogte van de liesbreuk. Via deze weg wordt de liesbreuk hersteld. Vervolgens wordt een biologisch net geplaatst om de buikwand te verstevigen. Hierbij worden bijna altijd oplosbare hechtingen gebruikt: deze hoeven achteraf niet te worden verwijderd. Tenslotte wordt de huid afgesloten en is de ingreep afgelopen.

Is er een kans op ernstige complicaties bij een laparoscopische liesbreukoperatie?

Een laparoscopische ingreep, oftewel een kijkoperatie, blijft nog steeds een chirurgische ingreep. Net zoals dit het geval is bij alle andere operaties, kan laparoscopische techniek tot mogelijke complicaties leiden. 

De meest frequente verwikkelingen na een kijkoperatie zijn blauwe plekken in het wondgebied die in sommige gevallen kunnen uitzakken. Geen paniek: dit is volkomen normaal en zal na een tijdje vanzelf weer verdwijnen. Daarnaast is het ook mogelijk dat er ophoping van wondvocht ontstaat in de holte achtergelaten door de liesbreuk. Ook dit kwaaltje verdwijnt spontaan en is dus niet verontrustend.

In het algemeen kan worden gesteld dat een laparoscopische liesbreukoperatie tot minder complicaties en een kortere herstelperiode leidt in vergelijking met de klassieke chirurgische ingreep. 

Neem contact op

Wil je graag meer informatie? Neem dan gerust contact op met dokter Van Cauwenberge zodat hij jou van de nodige informatie kan voorzien.

Boek je afspraak

Postoperatieve nazorg na een laparoscopische liesbreukoperatie

Eenmaal de laparoscopische liesbreukoperatie achter de rug is, start het postoperatief herstel. Hierbij is het zeer belangrijk om de richtlijnen van Dr. Van Cauwenberge te volgen. Tijdens de follow-up controles zal de toestand van de wond geëvalueerd worden en krijg je mogelijk een aanpassing in pijnstillende medicatie. 

Wil je een liesbreuk laten behandelen? Neem contact op met Dr. Van Cauwenberge!

Veilige chirurgische zorg en begeleiding zijn enorm belangrijk: het gaat tenslotte over jouw gezondheid. Bovendien mag het belang van een doordachte nabehandeling door een deskundige niet worden onderschat: postoperatieve nazorg is cruciaal om de kans op mogelijke complicaties te verlagen. 

Laat je gezondheidstoestand niet aan toeval over en kies daarom voor een ervaren chirurg voor jouw liesbreukoperatie. Dr. Van Cauwenberge heeft meer dan 15 jaar expertise in buikwandchirurgie en minstens 500 behandelingen achter de rug. Bij Dr. Van Cauwenberge ben je dus zeker in goede handen.

Vaarwel liesbreuk klachten: maak een afspraak bij Dr. Van Cauwenberge!

Ook indien je nog twijfels hebt over de ingreep kan je vrijblijvend contact opnemen: onze medewerkers geven je graag de nodige uitleg zodat je met een gerust hart aan de behandeling begint.

Neem contact op met Dr. Van Cauwenberge

Heb je meer vragen over de operatie? Of wens je graag je liesbreuk te laten behandelen? Laat je behandelen door een ervaren arts: neem vandaag nog contact op met Dr. Van Cauwenberge.

Gerelateerde artikels

Nog op zoek naar meer informatie over een liesbreuk? Lees dan ook onderstaande artikels.