Alles wat je moet weten over een liesbreukingreep

Een liesbreukoperatie is een chirurgische ingreep die wordt uitgevoerd om een liesbreuk te corrigeren. Het is een veelvoorkomende ingreep waarbij de zwakke plekken in de buikwand worden versterkt om de uitstulping van organen of weefsels te herstellen. Als je last hebt van een liesbreuk, kan een operatie noodzakelijk zijn om complicaties te voorkomen en de kwaliteit van je leven te verbeteren.

Dr. Van Cauwenberge is algemeen chirurg, gespecialiseerd in de behandeling van liesbreuken. Hij is verbonden aan het AZ Sint-Jan-Brugge-Oostende AV en heeft tevens een privékliniek waar je terecht kunt. Bij Dr. Van Cauwenberge kun je rekenen op een persoonlijke aanpak, grondige follow-up en vakkundige expertise. Wens je meer informatie, heb je vragen of wil je een afspraak maken? Aarzel niet en neem contact op met Dr. Van Cauwenberge, hij helpt jou graag verder.

Wat is een liesbreuk?

Hernia inguinalis

Een liesbreuk, in medische termen ook wel een hernia inguinalis genoemd, ontstaat wanneer er een zwakke plek of opening ontstaat in de buikwand. Hierdoor kunnen organen of weefsel zoals de darmen uitpuilen en een bult in de liesstreek vormen. Een liesbreuk kan pijnlijk zijn en kan soms ook leiden tot andere symptomen en complicaties.

Hoe ontstaat een liesbreuk?

Een liesbreuk kan verschillende oorzaken hebben, waaronder aangeboren zwakke plekken (verzwakt bindweefsel) in de buikwand, een verhoogde druk in de buikholte door zwaar tillen, chronisch hoesten, obstipatie of overgewicht. Mannen hebben over het algemeen vaker last van liesbreuken dan vrouwen, omdat bij hen de zaadstreng door het lieskanaal loopt, wat een potentiële zwakke plek vormt.

Symptomen: pijn en andere ongemakken kunnen zich voordoen.

De symptomen van een liesbreuk variëren van persoon tot persoon, maar ze omvatten meestal een zichtbare bult in de liesstreek. Deze kan vergroten bij hoesten, tillen of persen. Je kunt ook last hebben van pijn of een ongemakkelijk gevoel in de liesstreek, vooral tijdens fysieke activiteiten. Soms kan een liesbreuk gepaard gaan met misselijkheid, braken of een zwaar gevoel in de buik. In enkele gevallen heeft de persoon in kwestie minder last van de liesbreuk. Toch kan ook dan een behandeling aangewezen zijn om eventuele latere ongemakken en complicaties te voorkomen.

Waarom zou je een liesbreukoperatie overwegen?

Een liesbreukoperatie kan worden overwogen als je last hebt van symptomen die je dagelijks leven beïnvloeden zoals pijn, beperkingen in beweging of een verhoogd risico op complicaties. Hoewel niet alle liesbreuken onmiddellijke chirurgie vereisen, kan een operatie de uitstulping corrigeren en de kans op complicaties zoals een beknelling van organen verminderen.

Verschillende soorten liesbreukoperaties

Er bestaan verschillende technieken om liesbreuken te behandelen, waaronder de klassieke open ingreep of operatie en de kijkoperatie (laparoscopische benadering). 

Bij de klassieke open ingreep zal de chirurg een incisie in de liesstreek maken om de breuk te herstellen. Bij een kijkoperatie daarentegen wordt de breuk vanuit de binnenzijde van de buikwand behandeld en zullen er kleine incisies gemaakt worden in de buikwand, onder de navel. Daarna wordt er een laparoscoop gebruikt om de operatie uit te voeren.

Bij Dr. Van Cauwenberge kun je terecht voor beide behandelmethodes. Bij een afspraak zal de dokter bekijken welke behandeling de voorkeur geniet. Hierbij wordt rekening gehouden met de persoonlijke situatie van de patiënt en diens medisch dossier. 

Voorbereiding op de liesbreukoperatie

Voordat je een liesbreukingreep ondergaat, zal Dr. Van Cauwenberge je steeds grondig informeren over de voorbereidende stappen. Op die manier ben je als patiënt goed ingelicht en meer op je gemak. De voorbereiding op een liesbreukingreep kan onder andere een preoperatieve evaluatie, het vermijden van bepaalde medicijnen en het vasten van voedsel en drinken omvatten. Je zult daarnaast ook instructies ontvangen over wat je kunt verwachten op de dag van de operatie.

Hoe verloopt een liesbreukingreep?

Ingreep liesbreuk: hoe verloopt de operatie?

Tijdens de operatie van je liesbreuk zal je onder algemene verdoving of lokale verdoving staan. Bij een kijkoperatie krijgt u een andere verdoving dan bij een open operatie. De chirurg zal de uitstulping van organen of weefsels terugplaatsen in de buikholte en de zwakke plek in de buikwand versterken met behulp van hechtingen, een kunstmatig mesh of een combinatie van beide. De operatie duurt meestal ongeveer 1-2 uur, afhankelijk van de complexiteit.

Risico's en complicaties van een liesbreukoperatie

Hoewel liesbreukoperaties over het algemeen veilig zijn, zijn er enkele risico’s en mogelijke complicaties verbonden aan de procedure. Deze omvatten infectie, bloeding, beschadiging van nabijgelegen structuren zoals bloedvaten of zenuwen, en de vorming van littekenweefsel. De meeste complicaties zijn erg zeldzaam en kunnen bovendien worden behandeld. Ernstige complicaties zijn zeer zeldzaam. Bij verdere vragen over bezorgdheden: aarzel niet om Dr. Van Cauwenberge zelf of een van de medewerkers aan te spreken!

Maak een afspraak

Heb je veel last van een plotse, hevige pijn in de liesstreek? Neem dan dringend contact op met je huisarts of dr. Van Cauwenberge om mogelijke complicaties te voorkomen.

Boek je afspraak

Herstel na de ingreep

Na de ingreep zul je tijd nodig hebben om te herstellen. Je kunt pijn en ongemak ervaren, maar medicatie kan helpen om deze symptomen te beheersen. Je moet je activiteiten beperken, zwaar tillen vermijden en jezelf de nodige rust geven. Het is belangrijk om de instructies van de dokter op te volgen voor een succesvol herstel.

Het is mogelijk dat je na de ingreep te maken krijgt met een niet-pijnlijke blauwe verkleuring rond de schaamstreek. Deze verdwijnt spontaan na een paar dagen.

Wanneer kun je weer normale activiteiten hervatten na een liesbreukoperatie?

De tijd die nodig is om weer normale activiteiten op te pakken na een liesbreukoperatie varieert van persoon tot persoon, maar de meeste mensen kunnen na enkele weken geleidelijk aan hun dagelijkse bezigheden hervatten. Het is echter essentieel om naar je lichaam te luisteren en geen overmatige druk op de geopereerde streek uit te oefenen voordat je volledig bent hersteld.

Terugkerende liesbreuk: oorzaken en behandeling

In sommige gevallen kan een liesbreuk terugkeren na een operatie. Dit kan te wijten zijn aan verschillende factoren zoals een verkeerde genezing of zwakke weefsels. Een terugkerende liesbreuk kan worden behandeld met een heroperatie, waarbij de zwakke plek opnieuw wordt versterkt.

Tips voor een snel herstel na een liesbreukoperatie

Om je herstelproces na een liesbreukoperatie te bevorderen, zijn er enkele belangrijke tips die je kunt volgen:

  • Volg altijd de instructies van de chirurg zorgvuldig en nauwgezet op. Hij weet het beste hoe je met de ingreep omgaat en hoe je het herstelproces kunt monitoren.
  • Vermijd overmatige inspanningen.
  • Het nemen van pijnmedicatie kan helpen. Neem deze medicatie steeds zoals voorgeschreven.
  • Verzorg de operatiewond zorgvuldig, volg zeker de instructies van de dokter en de medewerkers. Regelmatig de wonde ontsmetten, de juiste producten en medicatie gebruiken en de wond goed opvolgen zijn belangrijke dingen waar je op moet letten.
  • Een gezond dieet blijft steeds belangrijk.

Heb je nog andere vragen?

Aarzel dan niet om me te contacteren. Wil je graag de mogelijkheden bespreken? Maak dan een online afspraak in mijn privépraktijk of in het AZ Sint-Jan ziekenhuis in Brugge.

Gerelateerde artikels

Nog op zoek naar meer informatie over een liesbreuk? Lees dan ook onderstaande artikels.