Gastric bypass prijs en terugbetaling

Overweeg je een gastric bypass, maar wil je je eerst informeren over de prijs van deze operatie en de mogelijkheden tot terugbetaling? Dan ben je hier aan het juiste adres. In dit artikel kom je alles te weten over het kostenplaatje van de ingreep. Lees dus zeker verder.

Wat is een gastric bypass?

Een gastric bypass is een operatie waarbij de maag verkleind wordt via een kijkoperatie, zodat je sneller een verzadigd gevoel hebt. Het uiteindelijke doel van zo’n maagverkleining is vermageren.

Een gastric bypass of maagverkleining is een ingreep die onder de noemer ‘obesitaschirurgie’ valt. Specialist inzake deze chirurgische discipline is dokter Van Cauwenberge, algemeen chirurg actief in het AZ Sint-Jan te Brugge alsook in zijn privépraktijk in Brugge.

Welke kosten van de gastric bypass operatie moet ik zelf betalen?

Het ziekenfonds betaalt een groot gedeelte van je gastric bypass, maar je moet toch rekenen dat je voor de operatie zelf tussen de 1000 en 2000 euro betaalt. Je verblijf in het ziekenhuis is hier nog niet bijgeteld. Stel bijvoorbeeld dat je voor een verblijf in een eenpersoonskamer zou kiezen, dan zullen de kosten van de operatie nog wel wat oplopen.

Eventuele complicaties vallen buiten de terugbetaling van een gastric bypass. Ook de extra medicatie die je mogelijk zal moeten innemen en de levenslange vitamines moet je zelf betalen. Er zijn echter wel bepaalde hospitalisatieverzekeringen die tussenkomen in dergelijke kosten. Als je overweegt om een gastric bypass te laten uitvoeren en vragen hebt over de exacte prijs en terugbetaling, neem je best contact op met je ziekteverzekering. 

Neem contact op

Meer weten over de exacte prijzen van deze ingreep? Neem contact op met dokter Van Cauwenberge voor uitgebreide informatie over de prijzen van deze operatie.

Boek je afspraak

Wat zijn de voorwaarden voor terugbetaling?

Het ziekenfonds komt voor een groot deel tussen in de kosten van je gastric bypass operatie, maar enkel als je aan alle wettelijke voorwaarden voldoet. Sommige patiënten worden opgeroepen door de adviserend arts van hun ziekteverzekering. Hij controleert dan of er volledig aan deze voorwaarden voldaan is.

BMI vanaf 40 of vanaf 35 met comorbiditeiten

Enkel patiënten met ernstig overgewicht of morbide obesitas komen in aanmerking voor deze ingreep. Je BMI (Body Mmass Index) kan je berekenen als je je lengte en gewicht kent. Als je een BMI van 35 hebt in combinatie met bepaalde aandoeningen zoals diabetes, slaapapneu of therapieresistente hoge bloeddruk, kan je toch in aanmerking komen voor een maagverkleining.

BMI vanaf 35 na een eerdere bariatrische ingreep

Als je na een eerdere maagverkleining (bv. sleeve gastrectomie of gastric banding) onvoldoende gewichtsverlies had, kom je ook in aanmerking voor een nieuwe ingreep. Er wordt wel steeds met de arts besproken of dit, aangezien het buiten terugbetaling valt, de beste oplossing is voor jou. 

Dieet gevolgd van minimaal 1 jaar

Een gastric bypass of andere maagverkleining is steeds de laatste optie om overgewicht op te lossen. Een dieet volgen van minstens een jaar is een noodzakelijke voorwaarde voor de terugbetaling van een gastric bypass.

Neem contact op

Wil je graag meer informatie? Neem dan gerust contact op met dokter Van Cauwenberge zodat hij jou van de nodige informatie kan voorzien.

Boek je afspraak

Bereidheid om de eet- en levensstijl aan te passen na de operatie en goedkeuring van een multidisciplinair team

Voor een blijvend succes van de ingreep moet je bereid zijn om je levensstijl te veranderen. Het multidisciplinair team van dr. Van Cauwenberge moet hun goedkeuring geven voor de gastric bypass en zal inschatten of je bereid bent om je gewoontes aan te passen. Het team bestaat uit een chirurg (dr. Van Cauwenberge), een klinisch psycholoog, een diëtist en een endocrinoloog (arts inwendige geneeskunde, gespecialiseerd in hormonen).

Je bent steeds welkom op een eerste consult in de kliniek van dr. Van Cauwenberge voor verdere uitleg. Maak vandaag nog een online afspraak.

Heb je nog andere vragen?

Heb je nog vragen? Neem contact op met dokter Van Cauwenberge of maak een online afspraak in zijn privépraktijk te Brugge of in het AZ Sint-Jan in Brugge.

Gerelateerde artikels

Nog op zoek naar meer informatie over een gastric bypass? Lees dan ook onderstaande artikels.